Vakantiegeld liever in december

Als Nederlanders zelf zouden kunnen bepalen wanneer ze hun vakantiegeld ontvangen, kiest ruim 1 op de 5 voor de maand december. Dat blijkt uit onderzoek van de online financiële dienstverlener MoneYou. Ook januari is met 15% een populaire maand om het extraatje te krijgen. In september hebben mensen het geld het minst nodig. Ruim 1 op de 3 Nederlanders geeft aan graag zelf te willen bepalen wanneer zij het bedrag ontvangen.

“Dat december en januari populair zijn komt omdat mensen in deze maanden hun zomervakantie alvast boeken.”

"Dat december en januari populair zijn komt omdat mensen in deze maanden hun zomervakantie alvast boeken. Vroeg boeken kan een mooi prijsvoordeel opleveren. En natuurlijk zijn er alle feestdagen in die periode. Een financiële aanvulling is dan vaak welkom," aldus Koos van der Veen, commercieel directeur van MoneYou. "Wij merken zelf ook dat mensen in die periode extra geld kunnen gebruiken. Vooral in december wordt er doorgaans meer spaargeld opgenomen dan in andere maanden."

Nederlander houdt vakantiegeld langer vast

52% van de Nederlanders geeft het vakantiegeld binnen drie maanden uit. Nog eens 23% doet dit binnen een jaar. Vorig jaar was dit respectievelijk 56% en 21%. Mensen houden hun vakantiegeld dus iets langer vast. Bovendien geeft 12% aan het vakantiegeld helemaal niet uit te geven. In 2011 was dit nog 8%. Van der Veen: "Uit deze resultaten blijkt een opvallende verschuiving. Meer mensen zetten hun vakantiegeld opzij als buffer voor de toekomst. Dat komt waarschijnlijk vooral door de toenemende onzekerheid over onze economie."

Elke maand een beetje vakantie
Van de ondervraagden ontvangt 86% het vakantiegeld in mei, 8% in juni. De rest ontvangt het in andere maanden. De hoogte van het bedrag is voor 1 op de 5 exact bekend. Alle overige respondenten geven aan dit bij benadering te weten. Op de vraag of mensen liever elke maand een beetje extra salaris zouden willen ontvangen in plaats van het vakantiegeld in één keer, geeft 88% aan dit niet te zien zitten. In één keer het hele bedrag krijgen blijft het meest populair.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om je vakantiegeld op een spaarrekening bij MoneYou te plaatsen? Bekijk hier het overzicht van de meest populaire particuliere spaarrekeningen.

Wil je doelsparen bij MoneYou? Open voor elk spaardoel een aparte rekening en geef die een toepasselijke naam, bijvoorbeeld Zomervakantie 2013. Voeg een foto van je spaardoel aan de rekening toe en bereken hoe lang het duurt voordat je je doel bereikt. Klik hier voor meer informatie over Doelsparen.

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen