Verschil tussen enkelvoudige en samengestelde rente

Bij onze tarieven vermelden we in bepaalde gevallen een samengestelde rente. Wat dat betekent staat hieronder. Het gaat om de volgende spaarrekeningen: 

 

  • Moneyou Vrij Opneembaar
  • Moneyou Kwartaal Spaarrekening
Samengestelde rente is een manier om rente te vermelden. Een voorbeeld: als aan een spaarbedrag elk kwartaal 1,096% rente wordt toegevoegd, dan is de rente aan het eind van het jaar 0,60% over het oorspronkelijke spaarbedrag. Dit komt doordat de toegevoegde rente zelf ook weer rente oplevert. De samengestelde rente is hier 0,60%.

Bij andere spaarvormen is de vermelde rente niet-samengesteld. Er wordt uitgegaan van rente op jaarbasis, zonder rekening te houden met een rente-op-rente effect.

Hoe zit dit bij Moneyou?

Of samengestelde of enkelvoudige rente wordt vermeld, hangt bij Moneyou af van de spaarvorm.  

Samengestelde rente Enkelvoudige rente
Moneyou Vrij Opneembaar Moneyou 6 maanden vast
Moneyou Kwartaal Spaarrekening Moneyou 1 Jaar Vast
Moneyou 2 jaar Vast*
Terug naar de spaarcalculator

Zo berekenen we de samengestelde rente

  • Heb je een Vrij Opneembare of Kwartaal spaarrekening? Dan krijg je elk kwartaal 0,698% rente bijgestort op je spaarrekening. Na het volgende kwartaal krijg je weer 0,698% aan rente over je spaargeld én het bedrag dat je aan rente hebt opgebouwd. Het daadwerkelijke percentage dat je per jaar aan rente ontvangt (de ‘effectieve rente’) ligt daardoor iets hoger, namelijk op 0,50%.

Zo berekenen we de enkelvoudige rente

  • Heb je het deposito van 6 maanden? Dan berekenen we de rente die je ontvangt als volgt: de afgesproken rente (nu 0,50%) maal het aantal dagen dat er spaargeld op je rekenening stond, gedeeld door 365 dagen. Dit zorgt ervoor dat je de rente krijgt over het werkelijk aantal dagen dat je geld op de spaarrekening heeft gestaan.
  • Heb je het deposito van 1 jaar? Dan ontvang je van Moneyou nu 0,50% rente na het einde van het jaar.
  • Heb je het deposito van 2 jaar*? Dan ontvang je na het tweede jaar 2 keer 0,10%* over je spaargeld.

* Vaste rente, 0,60% op basis van twee jaar

Kunnen we je helpen?

Sluiten

Inloggen