Waarom is de rente op het moment zo laag?

We leggen je het hieronder uit

Spaargeld versus leningen

Je bewaart je (spaar)geld bij een bank. De bank leent dit geld uit aan klanten, bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek of een persoonlijke lening. Is er veel vraag naar leningen, dan heeft de bank meer geld nodig. Dé manier om meer geld aan te trekken is om de spaarrente te verhogen. Zo hoopt de bank dat er meer mensen spaargeld bij de bank parkeren. Op dit moment groeit de vraag naar leningen niet of nauwelijks. Banken hebben daarom nu geen extra spaargeld nodig en dat heeft een lagere rente tot gevolg.

Lage rente ECB

Het geld dat banken kunnen uitlenen komt ook deels van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB leent geld aan banken en hiervoor vragen ze rente. Op dit moment is de rente die de ECB rekent historisch laag. Voor de bank is het dus aantrekkelijk om voordelig geld te lenen van het ECB. Daarom is er minder behoefte aan spaargeld van bedrijven en consumenten. 

Direct beschikbaar geld

Banken kunnen niet al het spaargeld uitlenen dat er binnenkomt. Ze zijn namelijk verplicht om een bepaald bedrag direct beschikbaar te hebben voor klanten. Dat geld parkeren ze bij de ECB en daarover betalen ze een negatieve rente. Omdat er op dit moment niet of nauwelijks groei is in de vraag naar leningen, is er bij de banken een overschot aan spaargeld ontstaan. Veel spaargeld, betekent dat er relatief veel geld geparkeerd wordt bij de ECB. Over het geld dat we bij de ECB hebben staan, betalen wij een negatieve rente; wij betalen de ECB dus geld.

Heeft sparen nog zin?

Doe je het niet voor de rente, dan spaar je wel voor het appeltje voor de dorst of onverwachte uitgaven. Het is altijd goed om een bepaald bedrag opzij te zetten, want dat geeft je zekerheid. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat een auto die plotseling kapot gaat geen financiële strop wordt. Ook het Nibud adviseert om een reserve op te bouwen. Weten hoeveel geld je achter de hand moet hebben? Op de website van het Nibud kun je het berekenen met de BufferBerekenaar.