Nieuws voor adviseurs

Geen financieringsopzet meer nodig bij aanvraag

11-09-2023

Vanaf maandag 4 september 2023 hoef je in veel gevallen geen financieringsopzet meer in te vullen bij een nieuwe hypotheekaanvraag. Een goede onderbouwing van de financiering is dan genoeg.

Een goede onderbouwing van het advies

De financieringsopzet bracht in kaart welke bijkomende kosten er bij de aanvraag kwamen kijken. En ook of de klant voldoende eigen geld heeft. Nu wordt die data meteen uit de aanvraag gehaald en is de financieringsopzet in veel gevallen niet meer nodig. Het is dus belangrijk om de kosten en het bedrag aan eigen middelen goed in de aanvraag te zetten, dit vormt het uitgangspunt voor het dossier.

Bij lening in box 3 nog wel nodig

We vragen nog wel een financieringsopzet in de deze gevallen:

  • Een (deel van de) lening valt in box 3. Omdat uit het bericht van de aanvraag zelf niet blijkt of dit box 3 of een consumptief krediet is.
  • Het financieringsoverzicht is niet sluitend of levert vragen op. Bijvoorbeeld wanneer de aangevraagde financiering en de eigen middelen niet in balans zijn met de kosten die gemaakt moeten worden.

Minder documenten, meer tijd voor advies

Met het vervallen van de financieringsopzet hebben we weer een stap gezet om de administratieve last voor jou en je klant te verminderen. Een eenvoudiger proces betekent meer tijd voor je advies en begeleiding van klanten bij hun hypotheekaanvraag.

Tip

Onderbouw de opbouw van de financiering goed in je aanvraag. Dan is een financieringsopzet niet nodig.