Nieuws voor adviseurs

Kredietnieuws

29 juni 2023

Beleidsaanpassingen per 1 en 3 juli 2023

Binnenkort zijn er 2 wijzingen in ons Woonbeleid. Je leest hier welke dat zijn en wil je meer details weten, dan kom je via de link onderaan in ons Woonbeleid. Ook zijn er verschillende onderdelen in het Woonbeleid herschreven.

WOZ-waarde uit WOZ-waardeloket mogelijk (1 juli)

Wil je klant bijvoorbeeld een verlaging van de risicoklasse, of bijvoorbeeld de looptijd van een leningdeel verlengen? Dat kan per 1 juli een stuk makkelijker, met een WOZ-waarde uit het WOZ-waardeloket. Natuurlijk kan het ook nog steeds met een WOZ-beschikking of aanslag OZB, die is afgegeven door een van de gemeenten in Nederland.

Waardebepaling stichtingskosten bij nieuwbouwwoning (3 juli)

We hebben ons Woonbeleid verduidelijkt met het soort aanvragen waar de stichtingskosten nog als waardebepaling gebruikt mag worden. Is de woning bij een wijziging van de hypotheek nog niet opgeleverd? Dan hoef je in veel gevallen geen nieuwbouwtaxatie meer aan te leveren. We gaan dan uit van de stichtingskosten als waardebepaling.

Uitgangspunt: de nieuwbouwwoning is nog niet opgeleverd, op het moment dat de laatste termijn volgens het schema in de koop-/aanneemovereenkomst wordt uitbetaald.

Verlengen looptijd hypotheek

Het gebruiken van de waardebepaling stichtingskosten is nog toegestaan bij verlengen als de eerder afgesloten looptijd korter was dan 30 jaar.

Verhogen hypotheek

Het gebruiken van de waardebepaling stichtingskosten is nog toegestaan als de toegestane verhoging maximaal de hoogte van de stichtingskosten is (totale hypotheek na verhoging).

In dit geval hoef je een verhoging bij projectbouw niet meer te behandelen als een verhoging op bestaande bouw.

Wijzigingen bestaande hypotheek

De beleidsregels waarbij de waardebepaling stichtingskosten mag worden gebruikt, worden aangepast.