HOMY - voor adviseurs

Verhuur

Wil je klant met een Moneyou Hypotheek zijn woning tijdelijk verhuren? Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Je klant heeft in ieder geval vooraf schriftelijke toestemming van ons nodig.

Met onze toestemming kan je klant profiteren van de voordelen van verhuur. Zonder deze toestemming loopt je klant het risico dat we de hypotheek opeisen. Belangrijk dus dat je de aandachtspunten bespreekt met je klant.

Gedeeltelijke verhuur, zoals hospitaverhuur, en permanente verhuur van de hele woning is niet toegestaan met een Moneyou Hypotheek.

Tijdelijke verhuur: wanneer mag het wel?

Wil je klant de hele woning tijdelijk verhuren? Dan vraag je toestemming aan via je adviespakket. Tijdelijke verhuur is toegestaan in 2 situaties:


  • Als je klant door zijn werkgever tijdelijk wordt uitgezonden binnen Nederland of naar het buitenland (tussenhuur)
  • Als je klant wil verhuren onder de Leegstandwet

Er zijn specifieke voorwaarden en risico's voor tijdelijke verhuur van de woning afhankelijk van de situatie van de klant.

Tijdelijke verhuur door uitzending

Een klant kan toestemming krijgen om zijn hele woning tijdelijk te verhuren als hij voor zijn werk tijdelijk wordt uitgezonden (in binnen- of buitenland). Kijk voor de voorwaarden in ons Woonbeleid (inloggen nodig).

Tijdelijke verhuur onder Leegstandwet

Om leegstand en dubbele woonlasten te voorkomen, mag je klant zijn woning tijdelijk verhuren voor een vooraf afgesproken periode. Hiervoor moet je klant voldoen aan de regels van de Leegstandwet en onze voorwaarden. Bekijk hiervoor ons Woonbeleid (inloggen nodig).

Goed om te weten

Behalve onze voorafgaande schriftelijke toestemming en de voorwaarden in ons woonbeleid, zijn er nog andere belangrijke aandachtspunten en risico's waar je klant van op de hoogte moet zijn. Attendeer je klant hierop.


  • Het verhuren van de woning kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte.
  • Het verhuren van de woning kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente (bij tijdelijke verhuur door uitzending).
  • Je klant blijft verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek, ook als de huurder geen huur meer betaalt.
  • Je klant blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning.

Wanneer mag verhuur niet?

Verhuurt je klant zijn woning zonder onze toestemming? Dan is sprake van ongeoorloofde verhuur. Dat kan tot vervelende situaties leiden bij zowel klanten als hun huurders. Laat je klant in dat geval daarom contact met ons opnemen. We onderzoeken dan of we alsnog toestemming geven voor verhuur.


Komt je klant niet in aanmerking? Dan is verhuur niet toegestaan en moet je klant de verhuursituatie stopzetten of de lening aflossen of oversluiten. Doet de klant dit niet, dan kunnen we de lening opeisen.


Woning in gebruik geven

Het ‘in gebruik geven van de woning’ aan anderen is niet toegestaan. Dat is het geval als deze persoon geen huur betaalt en je klant zelf niet in de woning woont. Bijvoorbeeld: je klant laat zijn kind in de woning wonen en woont zelf ergens anders.