Je hypotheek meenemen naar je nieuwe huis

Verhuisregeling

Heb je verhuisplannen en ben je tevreden met je huidige hypotheek en rente? Met de verhuisregeling neem je jouw rente mee naar je nieuwe huis.

Je rente meenemen? Dat kan voordelig zijn

Denk je aan groter wonen of juist kleiner? Of ga je je jaren ‘30 huis inruilen voor een nieuwbouwwoning? Omdat je al klant bent kan je de basisrente (of de basis van de vaste rente) van je huidige hypotheek meeverhuizen naar de hypotheek voor je nieuwe huis. Dit kan interessant zijn als je huidige rente lager is dan de actuele rente.

Wat neem je dan precies mee?

 • Je basisrente
  De basisrente is je huidige rente zónder kortingen en opslagen. Vergelijk die met de huidige basisrente. Is je huidige basisrente lager dan de actuele basisrente? Dan kan de lagere rente jou net een extra stukje financiële ruimte geven. 
 • Je resterende rentevastperiode
  Neem je je basisrente mee? Dan profiteer je daarvan tot het einde van de rentevastperiode van je oude hypotheek.

Zo werkt de verhuisregeling

Je neemt de basisrente (of de basis van de vaste rente) die hoort bij (een bepaald deel van) je huidige hypotheek mee naar je nieuwe hypotheek. Voor deze nieuwe hypotheek gelden dan onze meest recente hypotheekvoorwaarden. Er zijn 2 manieren om gebruik te maken van de verhuisregeling:

1. Je koopt eerst een nieuw huis en verkoopt daarna je oude huis
Geef bij de aanvraag van je nieuwe hypotheek aan dat je gebruik wil maken van de verhuisregeling.
2. Je verkoopt eerst je oude huis en koopt daarna je nieuwe huis
Vraag dan binnen 3 maanden nadat de lening op je oude huis is afgelost een nieuwe hypotheek aan. Dat betekent dat er binnen 3 maanden na aflossen een renteaanbod voor je nieuwe hypotheek uitgebracht moet zijn.

Je kan meerdere keren gebruikmaken van de verhuisregeling. Ga je bijvoorbeeld over 2 jaar weer verhuizen? Dan kan je weer gebruik maken van de verhuisregeling als je op dat moment voldoet aan de dan geldende voorwaarden.

Let op: vraag uiterlijk 5 werkdagen voor het verlopen van deze 3 maanden de nieuwe hypotheek aan. Dan kunnen we op tijd je renteaanbod uitbrengen. 

Waar moet je rekening mee houden als je de rente mee wil nemen?

 • De basisrente is je huidige rente zónder de kortingen en opslagen die gelden voor je huidige hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheidskorting of een risico-opslag die je betaalt voor de risicoklasse die voor jou van toepassing is.
 • De basisrente kan je meenemen voor maximaal de schuldrest van je huidige hypotheek. De schuldrest is het bedrag dat je nog niet hebt terugbetaald.
 • Je kan de basisrente meenemen tot het einde van de rentevastperiode van je oude hypotheek. Niet langer.
 • Als we de rente van je nieuwe hypotheek bepalen, houden we rekening met de kortingen en (risico)opslagen die op dat moment op jouw nieuwe hypotheek van toepassing zijn. Daardoor kan het zijn dat de rente voor je nieuwe hypotheek niet gelijk is aan de rente die hoort bij je oude hypotheek.
 • Er geldt een andere basisrente voor hypotheken mét en zónder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Is je nieuwe hypotheek bijvoorbeeld zónder NHG? Dan geldt de basisrente zoals die van toepassing was voor hypotheken zonder NHG.
 • Een variabele rente kan je niet meenemen.
 • Je kan de rente van 1 leningdeel meenemen, maar ook de rente van alle of een aantal leningdelen.
 • Als je een rentemiddelingsopslag hebt, dan wordt deze meegenomen van de oude naar de nieuwe hypotheek.
 • Wil je je rente meenemen én je hypotheekvorm aanpassen? In dat geval gaan we voor de nieuwe hypotheekvorm uit van de basisrente die voor deze vorm gold op het moment dat je het leningdeel waarvan je de rente mee wil nemen afsloot.

Een voorbeeld

De oorspronkelijke hoofdsom van je Annuïteitenhypotheek was € 250.000. Door aflossingen is dit nog € 215.000. De rente die je betaalt is 2,1%. Dit is het tarief dat hoort bij de risicoklasse tot en met 85% marktwaarde. Je hebt een rentevastperiode van 10 jaar. De basis van je rente is 1,6%. De oude risico-opslag in dit voorbeeld is 0,5%.

Een nieuwe huis
Je gaat na 5 jaar verhuizen en hebt een nieuwe hypotheek nodig van € 215.000. Die hypotheek valt in de risicoklasse tot en met 85% marktwaarde. De rente is nu hoger dan toen je je oude huis kocht. Voor een rentevastperiode van 10 jaar zou je nu 4,4% moeten betalen en voor een rentevastperiode van 5 jaar 4,1%.

Verhuisregeling
Je kiest voor de verhuisregeling. Je neemt de basisrente van je oude hypotheek (voor de nog resterende rentevastperiode van 5 jaar) mee naar je nieuwe hypotheek. Je nieuwe lening ziet er dan zo uit:

Een Annuïteitenhypotheek van € 215.000 met een rente van 2% (basisrente 1,6 % en de nieuwe risico-opslag is 0,4%). De rentevastperiode loopt nog 5 jaar door.

Mijn nieuwe huis is duurder


Heb je voor de aankoop van je nieuwe huis een hogere hypotheek nodig? Dan kan je de rente van je oude hypotheek alleen meenemen tot de hoogte van je oude hypotheek. Je moet voor het deel dat je meer leent een nieuw leningdeel of nieuwe leningdelen afsluiten. Daar betaal je dan de actuele rente voor.

Wil je gebruik maken van de verhuisregeling?

Wat het meest voordelig is, hangt helemaal af van je huidige hypotheek. Een onafhankelijk adviseur kan samen met jou bekijken of het meenemen van je rente interessant is. Je mag ook contact met ons opnemen.

Hoe werkt de verhuisregeling bij een (echt)scheiding?

Gaan jullie uit elkaar, dan kunnen jullie allebei gebruikmaken van de verhuisregeling als het oude huis wordt verkocht. Jullie spreken dan samen af wie welk deel van de rente van de oude hypotheek meeneemt naar de nieuwe hypotheek. Afhankelijk van hoe jullie nieuwe woonsituatie wordt, noemen we hier 3 mogelijkheden:

1. Jullie verhuizen allebei naar een andere koopwoning
Verlaten jullie beiden de oude woning, en kopen allebei een ander huis? Dan kan de Verhuisregeling worden verdeeld. Jullie kunnen allebei een deel van de rente van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe Moneyou Hypotheek. Vul allebei de ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’ in. Jullie kunnen zelfs een leningdeel splitsen. De verhouding van de verdeling kan je in de verdelingsverklaring aangeven bij de leningdeelnummers.
2. De oude woning wordt verkocht, en een van jullie wil gebruikmaken van de Verhuisregeling voor een nieuwe woning
Een van jullie kan gebruikmaken van de Verhuisregeling en de volledige ‘oude’ hypotheek meenemen naar een nieuwe hypotheek voor een andere woning. De ander moet daar toestemming voor geven door het invullen van het formulier ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’.
3. Een van jullie blijft in de huidige (oude) woning wonen
Blijft een van jullie in de oude woning, dan kan de vertrekkende partner geen gebruik maken van de Verhuisregeling.