Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Tijdelijke betaalstop voor je hypotheek

Tussen 1 maart en 1 oktober 2020 hebben we veel van onze klanten geholpen met een tijdelijke betaalstop. Deze tijdelijke betaalstop was bedoeld om klanten te helpen die door de overheidsmaatregelen in acute betalingsproblemen kwamen. Nu is de coronacrisis geen tijdelijke crisis meer. Deze heeft een langdurige invloed op de economie en de werkgelegenheid. Vanaf 1 oktober 2020 kan je daarom geen tijdelijke betaalstop meer aanvragen voor je hypotheek bij Moneyou.

Heb je gebruikgemaakt van de betaalstop?

Dan betaal je deze terug met een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Hieronder lees je er meer over.  

Verwacht je betalingsproblemen?

Loop je tegen betalingsproblemen aan door het coronavirus en de maatregelen? Dan zijn we er nog steeds voor je. Je kunt ons bellen via telefoonnummer 0800 - 6663993. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Kenmerken en Voorwaarden van je Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Kenmerken Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

 • Alleen voor klanten met een tijdelijke betaalstop door de coronacrisis.
 • Je betaalt iedere maand een vast bedrag terug.
 • Je kan altijd extra aflossen.
 • Andere wijzigingen zijn niet toegestaan bij de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek.
 • Je betaalt in bijna alle gevallen in 15, 60 of 120 maanden terug.
 • We rekenen een vaste rente van 0%.
 • Verkoop je de woning? Dan betaal je de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek terug.
 • De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek heeft mogelijk invloed op je aangifte inkomstenbelasting. Vraag hiernaar bij een belastingadviseur.
Terugbetaalperiode van je Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek betaal je in een periode van 60 maanden (bij een tijdelijke betaalstop van 3 maanden) of 120 maanden (bij een tijdelijke betaalstop van 6 maanden) terug. Eindigt je langstlopende leningdeel eerder dan je Tijdelijke Betaalstop Hypotheek? Dan is de looptijd van de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek ook korter. Heb je ons niet laten zien dat je de tijdelijke betaalstop nodig had? Dan betaal je de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek in 15 maanden terug. We hebben je per brief laten weten in welke periode je terugbetaalt.

Vervroegd terugbetalen van de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

Je kan altijd extra aflossen op je Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Je betaalt dan geen vergoeding.

Voorwaarden Tijdelijke Betaalstop Hypotheek

De voorwaarden van de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek staan in de voorwaarden van de Moneyou Hypotheek van oktober 2020. De voorwaarden van de leningdelen die je al had, zijn niet veranderd.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Tot wanneer kon je de tijdelijke betaalstop aanvragen?

Je kon de regeling tussen 1 maart en 30 september 2020 aanvragen.

Wat is Tijdelijke Betaalstop Hypotheek?

Tijdens de betaalstop op je hypotheek van 3 of 6 maanden, hebben we een hypothecair krediet voor je geopend. Vanuit dit hypothecair krediet is je hypotheekmaandbedrag betaald, inmiddels hebben we dit krediet na het einde van de tijdelijke betaalstop omgezet in een leningdeel 'Tijdelijke Betaalstop Hypotheek'. Dit leningdeel ga je terugbetalen.

Wat was de tijdelijke betaalstop op je hypotheek?
 • We schreven 3 maanden lang niet je hypotheekbedrag af van je lopende rekening. Dit gold zowel voor aflossing als voor rente en inleg/premie op een bankspaarrekening of spaarverzekering als deze door Moneyou wordt geïnd.
 • Je betaalde geen extra kosten voor de tijdelijke betaalstop.
Ik had een tijdelijke betaalstop. Betaal ik daarover rente?

Voor je Tijdelijke Betaalstop Hypotheek betaal je een vaste rente van 0% ongeacht de tariefklasse waar je totale lening in valt. Hierdoor worden de totale kosten van je hypotheek niet hoger.

Ik had een tijdelijke betaalstop. Betaal ik extra kosten voor de regeling?

Nee, je betaalt geen extra kosten. Wel heb je tijdelijk hogere maandlasten vanaf het moment dat je de Tijdelijke Betaalstop Hypotheek gaat terugbetalen.

Ik heb een tijdelijke betaalstop gehad. Welk bedrag ga ik terugbetalen?

De Tijdelijke Betaalstop Hypotheek heeft de hoogte van de drie maandtermijnen van de tijdelijke betaalstop bij elkaar opgeteld (bij verlenging zes), verminderd met de terugbetalingen die je in de tussentijd misschien gedaan hebt. Het terug te betalen bedrag verdelen we over het aantal maanden waarin je gaat terugbetalen. Let op: dit bedrag komt boven op je bestaande maandlasten. Je krijgt vóór de eerste afschrijving bericht over het juiste extra maandbedrag dat je gaat terugbetalen. Je kunt de hoogte van het leningdeel 'Tijdelijke Betaalstop Hypotheek' zien in je inlogomgeving op Moneyou.nl.

Het bedrag dat ik moet terugbetalen klopt volgens mij niet. Hoe komt dat?

Het bedrag dat je gaat terugbetalen is het totaalbedrag van je tijdelijke betaalstop verminderd met de terugbetalingen die je in de tussentijd misschien gedaan hebt. Denk je dat dit bedrag niet klopt? Dan kun je ons bellen op 0800-6663993. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Ik wil mijn tijdelijke betaalstop sneller terugbetalen. Kan dat?

Je kan altijd zelf extra terugbetalen op uw leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Hierover rekenen we geen vergoeding. Extra terugbetalen gaat op de gebruikelijke manier.

Ik kan het maandbedrag van mijn Tijdelijke Betaalstop Hypotheek niet terugbetalen. Wat kan ik doen?

Heb je (nog steeds of opnieuw) betalingsproblemen? Dan kun je ons bellen op 0800-6663993.  Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Ik heb een verlenging van mijn tijdelijke betaalstop en daardoor een HY-5-code bij Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Blijft deze code staan?

Duurde je tijdelijke betaalstop vier maanden of langer en heb je daardoor een BKR-registratie met code HY-5 code gekregen? Dan hebben we deze registratie inmiddels laten verwijderen. Deze registratie wordt ook niet bewaard door het BKR en blijft dus ook niet in je dossier staan.

Ik heb een verlenging van mijn tijdelijke betaalstop en daardoor een HY-5-code bij Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR) en is mijn creditcard geblokkeerd. Wanneer kan ik mijn creditcard weer gebruiken?

Wij hebben je tijdelijke betaalstop gemeld bij het BKR met een HY-5 code, daardoor is door de creditcardmaatschappij je creditcard geblokkeerd. Direct nadat je tijdelijke betaalstop is afgelopen, verwijderen we de HY-5-code. Je geblokkeerde creditcard wordt dan mogelijk niet vanzelf gedeblokkeerd. Voor meer informatie kunt u bij uw creditcardmaatschappij terecht.

Kan ik ook later beginnen met terugbetalen van tijdelijke betaalstop dan 1 november 2020?

Nee, dat kan niet. Heb je daardoor betalingsproblemen? Dan kun je ons bellen op 0800-6663993. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Mag ik er langer dan 15 maanden over doen om terug te betalen?

De terugbetaalperiode hangt af van je situatie. Heb je ons geen (juiste) bewijsstukken gestuurd waarmee je aan ons liet zien dat je inderdaad door de coronacrisis een tijdelijke inkomensdaling had en daardoor je hypotheekmaandlasten tijdelijk niet of moeilijk kon voldoen? Dan betaal je de tijdelijke betaalstop in 15 maanden terug. Je hebt hierover van ons een brief gehad. Kun je toch niet in 15 maanden terugbetalen, omdat je maandlasten dan te hoog worden? Dan kun je ons bellen op 0800-6663993. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Waarom start de terugbetaling van de tijdelijke betaalstop pas per 1 november 2020?

Je betaalt je tijdelijke betaalstop terug via een leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Het is technisch niet mogelijk om voor elke klant apart dit leningdeel aan te maken in ons systeem. Daarom zijn er drie momenten waarop klanten die een tijdelijke betaalstop hadden een leningdeel Tijdelijke Betaalstop Hypotheek krijgen (zie hierboven) en gaan terugbetalen. De eerste klanten die een tijdelijke betaalstop hadden, beginnen vanaf 1 november 2020 met het terugbetalen van hun Tijdelijke Betaalstop Hypotheek.

Wanneer ga ik terugbetalen?

Alle klanten betalen hun tijdelijke betaalstop terug via een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Wanneer je begint met terugbetalen, hangt af van het moment dat je tijdelijke betaalstop afliep.

 • Liep je tijdelijke betaalstop uiterlijk 1 september 2020 af? Dan heeft u vanaf 5 oktober 2020 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Je betaalt de bijbehorende maandtermijn voor het eerst op 1 november 2020.
 • Liep of loopt je tijdelijke betaalstop af tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2021? Dan heb je vanaf 1 februari 2021 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Je betaalt de bijbehorende maandtermijn voor het eerst op 1 maart 2021.
 • Loopt je tijdelijke betaalstop af tussen 1 februari 2021 en 1 april 2021? Dan krijg je op 1 april 2021 een Tijdelijke Betaalstop Hypotheek. Je betaalt de bijbehorende maandbedrag voor het eerst op 1 mei 2021. Je ontvangt hierover een brief, voordat de eerste afschrijving van de terugbetaling plaatsvindt.
Is een betaalpauze op de hypotheek hetzelfde als de tijdelijke betaalstop?

Ja, je hebt van ons een betaalpauze gehad omdat u door de coronacrisis in financiële moeilijkheden terecht bent gekomen en daardoor moeite had om je maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Wij noemen deze betaalpauze een tijdelijke betaalstop.