Rente wijzigen tijdens de rentevastperiode

De hypotheekrente is nu erg laag. Daarom kan het nu misschien een geschikt moment zijn om je rente te wijzigen. Dat kan uiteindelijk in je maandlasten schelen. Als je niet wilt wachten tot je huidige rentevastperiode afloopt zijn er twee mogelijkheden om dat te doen: rente afkoop en rentemiddeling. Voor het wijzigen van de rente voordat je huidige rentevastperiode is afgelopen betaal je een vergoeding. Bij renteafkoop betaal je de vergoeding in één keer, bij rentemiddeling wordt de vergoeding verdeeld over de termijnen in je nieuwe rentevastperiode.

 

Rente afkoop

Bij rente afkoop kies je voor een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Dit kan mogelijk interessant zijn als je huidige rente veel hoger is dan de rente die Moneyou nu berekent. Door je rente tussentijds te wijzigen kun je profiteren van een lagere rentestand en daarmee je maandlasten verlagen. Voor het afkopen van je rente betaal je een vergoeding. Dit is ter compensatie van de rente die Moneyou hierdoor misloopt. Bij rente afkoop betaal je de vergoeding in één keer; daarom is rente afkoop goedkoper dan rentemiddeling. Je moet dan echter wel de mogelijkheid hebben om de vergoeding in één keer te betalen.

 

Meer informatie over rente afkoop

Rentemiddeling

Met rentemiddeling kun je profiteren van de huidige lage hypotheekrente en zo je maandlasten verlagen. Is je huidige hypotheekrente hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan is het middelen van de rente mogelijk interessant voor je. Ook bij rentemiddelen betaal je een vergoeding. Deze wordt uitgesmeerd over de termijnen van de nieuwe rentevastperiode die je kiest. Bij rentemiddeling krijg je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Dit rentepercentage bestaat uit:

 

  • De rente die hoort bij de nieuwe rentevastperiode.
  • Een vergoeding als compensatie voor de door Moneyou misgelopen rente van je oude rentecontract.
  • Een vaste opslag van 0,20%. Dat is de rentemiddelingsopslag.
Meer informatie over rentemiddeling

Wat moet je weten als je je hypotheekrente wilt wijzigen?

Een lagere rente betekent niet altijd dat je maandbedrag lager wordt. Bijvoorbeeld bij een (bank)spaarhypotheek kan je maandbedrag in die situatie hoger worden. Je moet namelijk bij een lagere rente meer sparen om het bedrag aan het einde van de looptijd te halen.

Waarom betaal je een vergoeding?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met ons afgesproken dat je een bepaald rentepercentage voor een bepaalde tijd betaalt. Op basis van deze afspraak zijn wij ook verplichtingen aangegaan op de financiële markten. Als je (extra) aflost of tussentijds je rentevastperiode openbreekt, krijgt Moneyou over de resterende looptijd van de rentevastperiode niet meer de verwachte rente-inkomsten. Met deze vergoeding compenseren wij dit verlies aan rente-inkomsten.

Sluiten

Inloggen