Je hypotheek kiezen

Welke hypotheek past bij jou?

Je hebt een woning op het oog of wil je hypotheek oversluiten. Hoe kies je de juiste hypotheek die past bij jouw persoonlijke en financiële situatie? Gebruik onze checklist.

In een aantal stappen naar de juiste hypotheek

Bekijk je financiële en persoonlijke situatie

Je hypotheek sluit je af voor een lange tijd. Vraag je dus af hoeveel je maandelijks wil en kan betalen voor je hypotheek - nu en over 10, 20 of 30 jaar. Hou daar nu alvast rekening mee en stel jezelf de volgende vragen:

 

  • Stijgt of daalt mijn inkomen later?
  • Wil ik over een paar jaar minder of meer gaan werken?
  • Verwacht ik gezinsuitbreiding?
  • Komen er grote uitgaven aan of verwacht ik juist grote inkomsten?
  • Moet of wil ik mijn spaargeld gebruiken voor de aankoop van mijn woning?
  • Hoe kan ik risico's als overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid opvangen?
Bepaal hoeveel je wil lenen

Om een idee te krijgen van wat je kan lenen en welk maandbedrag daarbij hoort, bereken je je maximale hypotheek. Maar je kan er ook zelf voor kiezen om minder te lenen dan maximaal mogelijk. Het gaat erom wat jij kan én wil betalen. Geef je meer geld uit dan gemiddeld, bijvoorbeeld omdat je veel reist? Bedenk dan goed of je bereid bent hierin een stap terug te doen als dat nodig is.

 

Bereken maximale hypotheek

Bedenk hoe je wil aflossen

Bij Moneyou kies je uit 2 hypotheekvormen: annuïtair en aflossingsvrij. Of je combineert ze. Het verschil tussen de hypotheekvormen in het kort:

  • Annuïteitenhypotheek: je lost je hypotheek tijdens de looptijd af en mogelijk krijg je hypotheekrenteaftrek.
  • Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt je hypotheek aan het einde van de looptijd terug met eigen geld of de verkoopopbrengst van je eigen woning. Je hebt mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek als je al voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten.
Meer over hypotheekvormen
Kies voor vaste of variabele rente

Voor je hypotheek betaal je maandelijks rente. Je kan kiezen uit een variabele of vaste rente. Ga je voor een vaste rente, dan beslis je ook hoelang je de rente vastzet. Dit noemen we de rentevastperiode. Bij een variabele rente kan de rente elke maand veranderen. Dat betekent dat je maandlast ook elke maand kan stijgen of dalen.

Jouw keuze: vaste of variabele rente

Rentetarieven

Bepaal je looptijd
De looptijd is de periode waarin je je hypotheek terugbetaalt. Meestal kies je een looptijd van 30 jaar. Maar het kan interessant zijn een kortere looptijd te kiezen. Bijvoorbeeld als je:
  • Al eerder een hypotheek hebt gehad en geen 30 jaar meer hypotheekrenteaftrek hebt.
  • Verwacht dat je maandlasten na een bepaalde tijd flink stijgen of je inkomen sterk daalt. Denk aan je pensioen.
Je kan je hypotheek ook samenstellen uit meerdere leningdelen met verschillende looptijden.
Vraag je hypotheek aan

Als je weet welke hypotheek bij je past, kan je je hypotheek aanvragen. Bij Moneyou doe je dat zelf online of via een onafhankelijk adviseur. De keuze is aan jou.

 

Zelf online of via een adviseur

Dit is de Moneyou Hypotheek

Bij Moneyou houden we het graag overzichtelijk. Met een basic hypotheek en een scherpe rente. En aan jou de keuze hoe je ‘m aanvraagt: zelf online of via een onafhankelijk adviseur.