Hypotheekrenteaftrek

Als je een hypotheek hebt, mag je jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt aftrekken van de belasting. Hierdoor betaal je belasting over een lager inkomen. Er gelden wel voorwaarden.

Voorwaarden hypotheekrente aftrekken

  • Je gebruikt de hypotheek voor het kopen, verbouwen, verbeteren, onderhoud van je eigen huis. Dit huis is je hoofdverblijf.
  • Je mag maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrekken.
  • Je lost je hypotheek in maximaal 30 jaar af met een aflossende hypotheekvorm.
  • Je hebt een hypotheek afgesloten vóór 2013 die valt onder het overgangsrecht.
  • Overwaarde op een huis dat je verkoopt, moet je weer gebruiken voor je nieuwe huis als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Doe je dat niet binnen die tijd? Dan heb je over een deel van je nieuwe hypotheek geen renteaftrek meer.

Kosten die je mag aftrekken

Sommige kosten voor het afsluiten van je hypotheek mag je 1 keer aftrekken in je belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Afhandelingskosten voor je hypotheek
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • Bij oversluiten: de vergoeding voor het vervroegd aflossen van je huidige hypotheek
Kosten voor periodieke betalingen voor de rechten van erfpacht, opstal of beklemming zijn onder voorwaarden ook aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Wanneer valt een hypotheek onder het overgangsrecht?

De voorwaarden voor het aftrekken van de hypotheekrente zijn afhankelijk van het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten: vóór of na 1 januari 2013. Als een hypotheek al bestond op 31 december 2012 valt deze mogelijk onder het overgangsrecht. 

Een hypotheek van na 1 januari 2013

Als je na 1 januari 2013 een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt afgesloten voor je eigen woning kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als je na die datum een eerste hypotheek hebt afgesloten, gelden aflosregels. Zo moet je een nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar helemaal annuïtair of lineair aflossen. Bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek die je na 1 januari 2013 hebt afgesloten kun je dus geen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.


Een hypotheek van vóór 1 januari 2013

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije of aflossende hypotheek afgesloten? Dan mag je volgens het overgangsrecht wel gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek voor de dan nog resterende jaren met een maximum van 30 jaar. Je hoeft geen rekening te houden met de regels voor aflossen. Je krijgt pas met de nieuwe aflosregels te maken als je gaat verbouwen en daarvoor je hypotheek verhoogt of als je gaat verhuizen en een nieuwe, hogere hypotheek nodig hebt.


Valt jouw hypotheek onder het overgangsrecht?

Had je op 31 december 2012 een hypotheek voor een woning als hoofdverblijf en sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan geldt het overgangsrecht voor het openstaande hypotheekbedrag op 31 december 2012. Als je na 31 december 2012 nog hebt afgelost, geldt het hypotheekbedrag dat je op het moment van oversluiten hebt.

Hoeveel belastingvoordeel heb ik met hypotheekrenteaftrek?
Hoeveel belastingvoordeel je hebt met hypotheekrenteaftrek hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belastingvoordeel. Dat komt omdat je de hypotheekrente aftrekt tegen hetzelfde tarief als waar je inkomen voor wordt belast.
Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan?

Hypotheekrenteaftrek vraag je aan bij de Belastingdienst.


Jaarlijkse teruggave

Je kan dit jaarlijks doen, door bij je aangifte inkomstenbelasting aan te geven hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Je belastingteruggave krijg je dan ook 1 keer per jaar.


Maandelijkse teruggave

Je kan kiezen voor een maandelijkse belastingteruggave. In dat geval vraag je een voorlopige aanslag aan. Kijk goed of het bedrag dat je maandelijks terugkrijgt klopt. Want als uit de definitieve aanslag aan het eind van het jaar blijkt dat je te veel hebt teruggekregen, dan moet je dat terugbetalen.

Advies over hypotheekrenteaftrek?

Wij geven geen hypotheek- of belastingadvies. Voor hypotheekadvies kan je terecht bij een onafhankelijk adviseur en voor belastingadvies bij een belastingadviseur. Wil je precies weten welke regels en voorwaarden in jouw situatie gelden? Kijk dan ook eens op de site van de Belastingdienst.