Je eerste huis kopen

Starten op de woningmarkt

Spannend, je eerste huis kopen. Zeker op de huidige woningmarkt. Wat komt er allemaal bij kijken? Waar let je op bij de financiering? Weet hoe het werkt en wat je kan verwachten. En stap met vertrouwen de woningmarkt op.

Je eerste huis, je eerste hypotheek

Eerste huis kopen: zo werkt het

Ben je al aan het zoeken op woningsites? En rondjes aan het rijden door je favoriete wijken? Dat is waarschijnlijk het leukste aan een eigen huis kopen. Wat er nog meer bij komt kijken, lees je in ons uitgebreide stappenplan.

Je eerste hypotheek afsluiten

Hypotheken zijn er in verschillende vormen en maten. Welke vorm kies je, voor hoe lang zet je de rente vast, wat zijn de voorwaarden, hoe werkt het aanvragen? We zetten het voor je op een rij.

Een hypotheek met NHG

De Moneyou Hypotheek kan je onder bepaalde voorwaarden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. NHG biedt een vangnet als je je hypotheek niet meer kan betalen door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid. 

De hypotheek van Moneyou

De Moneyou Hypotheek is overzichtelijk en basic. Handig, zeker als je je eerste huis koopt, want er is al genoeg te regelen. En misschien nog wel belangrijker: onze rentes zijn scherp.


  • No-nonsense hypotheek met scherpe rente
  • Heldere voorwaarden
  • Zelf online afsluiten of via een onafhankelijk adviseur
  • Onderdeel van ABN AMRO Hypotheken Groep

Groener huis, hogere hypotheek

Vanaf 2024 bepaalt het energielabel van je toekomstige woning mede je maximale hypotheek. Hoe gunstiger je label, hoe meer je kan lenen.

Energielabel Maximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+ tot en met A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met energieprestatiegarantie € 50.000

Zelf online afsluiten

Bij Moneyou kan je kiezen: zelf je hypotheek online afsluiten of via een onafhankelijk adviseur. Het is maar net wat jij wil en wat bij jou past.
Zzp’er en je eerste huis

Ook als zzp’er kan je een hypotheek bij ons krijgen. We kijken naar je gemiddelde fiscale winst van de afgelopen 3 jaar. Vraag je de hypotheek samen met je partner aan, dan telt dat inkomen eveneens mee. Is je winst in het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Dan gebruiken we dit laagste bedrag om te kijken hoeveel je maximaal kan lenen.

Bereken je hypotheek

Benieuwd wat je maximaal kan lenen bij Moneyou? Onze hypotheekberekening geeft je een goed beeld van je mogelijkheden. Je ziet gelijk wat je per maand kwijt bent aan je hypotheek en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Zo weet je precies waar je aan toe bent


“Snel, persoonlijk contact, en de enige execution only partij waar je je renteaanbod kan behouden om te gebruiken voor een ander onderpand, wanneer je het winnende bod niet was bij het eerste onderpand”


Jeroen
19 oktober 2023

Lees meer reviews

Veelgestelde vragen voor starters

Ik heb een studieschuld. Krijg ik een hypotheek?

Ja, maar de studieschuld wordt wel meegenomen in de inkomenstoetsing. Hierdoor kan je dus minder lenen. Voor de toetsing is het van belang in welk stelsel jouw studieschuld valt. Een lening in het oude stelsel wordt wat zwaarder gewogen dan in het huidige stelsel, omdat deze in kortere tijd moet worden afgelost.

Kan ik een huis kopen zonder vast arbeidscontract?

Ja, dat kan. Zelfs bij een tijdelijk dienstverband van korter dan 6 maanden wordt het inkomen volledig als toetsinkomen meegenomen. Voorwaarde is wel dat de proefperiode voorbij is. En dat je een intentieverklaring voor onbepaalde tijd hebt.

Kan ik een nieuwbouwwoning kopen?
Ja, je kan als starter op de woningmarkt een nieuwbouwhuis kopen. Lees meer over wat er komt kijken bij een nieuwbouwwoning en je hypotheek.
Wat is het verschil tussen aflossingsvrij en annuïtair?
Bij Moneyou kan je kiezen uit 2 hypotheekvormen: annuïtair en aflossingsvrij. Deze vormen kan je ook combineren. Het verschil tussen de hypotheekvormen in het kort:
  • Annuïteitenhypotheek: je lost je hypotheek tijdens de looptijd af en kan in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek
  • Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt je hypotheek aan het einde van de looptijd terug met eigen geld of de verkoopopbrengst van je eigen woning. Je hebt alleen onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek als je al een hypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013

Lees meer over beide hypotheekvormen