Bedenk hoeveel je nu en in de toekomst kwijt kunt en wil zijn aan hypotheeklasten. Houd daarbij rekening met de situaties in de toekomst die invloed kunnen hebben op je inkomsten en uitgaven. Stel jezelf de volgende vragen:
Om een indicatie te krijgen van wat je kunt lenen en welke maandlasten daarbij horen, kun je je maximale hypotheek berekenen. Wees je ervan bewust dat het soms verstandig is minder te lenen dan je maximaal kunt lenen.
Is jouw uitgavepatroon hoger dan gemiddeld, bijvoorbeeld omdat je veel reist? Bedenk dan goed of je bereid bent hierin een stap terug te doen als dat nodig is.
Bij Moneyou kun je kiezen uit 2 hypotheekvormen: een annuïteiten hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Deze vormen kun je ook combineren. Wat is het verschil tussen de hypotheekvormen? In het kort:
Over je hypotheek betaal je maandelijks rente. Je kunt kiezen uit een variabele of vaste rente. Ga je voor een vaste rente, dan beslis je ook hoe lang je de rente vastzet. Dit noemen we de rentevastperiode. Bij een variabele rente kan de rente elke maand veranderen. Dat betekent dat je maandlast ook elke maand kan stijgen of dalen.
De looptijd geeft aan hoe lang je hypotheek loopt. Aan het eind van de looptijd moet je de hypotheek helemaal hebben terugbetaald. Meestal kies je een looptijd van 30 jaar. Maar het kan interessant zijn om een kortere looptijd te kiezen. Bijvoorbeeld als je:
Het is ook mogelijk om je hypotheek samen te stellen uit verschillende leningdelen met een andere looptijd.
Als je voor ogen hebt welke hypotheek bij je past, kun je je hypotheek gaan aanvragen en afsluiten. Hoe je dat doet, lees je in het stappenplan 'Je hypotheek aanvragen en afsluiten'. Of vraag direct vrijblijvend je hypotheek aan.