Welke hypotheek past bij jou?

 

Stap 1: Breng je financiële en persoonlijke situatie in kaart

Bedenk hoeveel je nu en in de toekomst kwijt kunt zijn aan hypotheeklasten. Houd daarbij rekening met de situaties in de toekomst die invloed kunnen hebben op je inkomsten en uitgaven. Stel jezelf de volgende vragen:

 

  • Stijgt of daalt je inkomen in de toekomst?
  • Verwacht je gezinsuitbreiding?
  • Komen er grote uitgaven aan of verwacht je juist grote inkomsten?
  • Moet en wil ik mijn spaargeld gebruiken voor mijn hypotheek?
  • Hoe kan ik risico's als overlijden of werkloosheid opvangen?  


Stap 2: Bepaal hoeveel je wilt lenen

Om een indicatie te krijgen van wat je kunt lenen en welke maandlasten daarbij horen, kun je je maximale hypotheek berekenen. Wees je ervan bewust dat het soms verstandig is minder te lenen dan je maximaal kunt lenen. Is jouw uitgavepatroon hoger dan gemiddeld, bijvoorbeeld omdat je veel reist? Bedenk dan goed of je bereid bent hierin een stap terug te doen.
Stap 5: Kies je looptijd

De looptijd geeft aan hoe lang je hypotheek loopt. Aan het eind van de looptijd moet je de hypotheek helemaal hebben terugbetaald. Meestal kies je een looptijd van 30 jaar. Maar het kan interessant zijn om een kortere looptijd te kiezen. Bijvoorbeeld als je:

  • al eerder een hypotheek hebt gehad en niet de volledige 30 jaar meer gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek
  • verwacht dat je lasten flink zullen stijgen of je inkomen sterk zal dalen na en bepaalde tijd. Denk aan een pensioen dat eraan zit te komen.

Het is daarom ook mogelijk om je hypotheek samen te stellen uit verschillende leningdelen met een andere looptijd.

 


Stap 6: Vraag je hypotheek aan

Als je voor ogen hebt welke hypotheek bij je past, kun je je hypotheek gaan aanvragen en afsluiten. Hoe je dat doet, lees je in het stappenplan 'Je hypotheek aanvragen en afsluiten'. Of vraag direct vrijblijvend je hypotheek aan.


Sluiten

Inloggen