Levenhypotheek

Deze informatie is voor als je al een Levenhypotheek hebt. Deze hypotheekvorm kan je niet meer afsluiten.

Hoe het werkt

Met de Levenhypotheek heb je een leningdeel en een levensverzekering. In de levensverzekering kan het risico van overlijden zijn meeverzekerd. Voor het leningdeel betaal je maandelijks rente, je lost tijdens de looptijd niet af. Voor je levensverzekering betaal je elke maand premie aan je verzekeraar. De verzekeraar belegt met je premie. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek gebruik je de opbrengst van de verzekering om het leningdeel terug te betalen.

 

Het kan zijn dat de opbrengst van je levensverzekering aan het einde van de looptijd lager is dan de hoogte van je leningdeel. Het overgebleven bedrag moet je dan op een andere manier terugbetalen. Dat kan met eigen geld of met de verkoopopbrengst van je huis. Het kan ook zijn dat je meer geld in je levensverzekering hebt dan de hoogte van je leningdeel. Je houdt dan geld over.

Kenmerken Levenhypotheek

 • Je betaalt maandelijks alleen rente, je lost niet af
 • Je bouwt een bedrag op in je levensverzekering
 • De opbrengst van je levensverzekering gebruik je om af te lossen op je lening
 • Je kan een restschuld overhouden aan het einde van de looptijd

Hoe zat het ook al weer met de Levenhypotheek?

De levenhypotheek bood uitkomst als je een bedrag wilde opbouwen in een verzekering om daarmee aan het einde van de looptijd de lening af te lossen. Zo kon je profiteren van hoge beleggingsresultaten, waardoor je vaak lagere maandlasten had. Maar je nam ook het risico om het gewenste bedrag in je levensverzekering niet te halen. En dus het risico dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd niet helemaal kan terugbetalen.

Past de Levenhypotheek nog bij je?

De Levenhypotheek past bij je als je:

 • Ander eigen vermogen hebt om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, als je niet genoeg geld hebt in je levensverzekering
 • Genoeg inkomen hebt om tussen 2031 (hypotheekrenteaftrek is mogelijk vervallen) en het einde van je looptijd je hypotheek nog steeds te kunnen betalen
 • Je verzekering wil houden zoals deze is. Dit kan te maken hebben met:
 • - lagere premies voor je huidige verzekering
  - het opgebouwde bedrag in je verzekering
  - een belastingvrije uitkering
  - het afgedekte overlijdensrisico in je verzekering

De Levenhypotheek past niet bij je als je:

 • Ongerust wordt van de onzekerheid van beleggen
 • Zekerheid wil hebben dat je met het opgebouwde bedrag de hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal kan aflossen. Dan past de Annu├»teitenhypotheek misschien beter bij je.
 • Jouw huis niet wil verkopen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als de opbrengst van je levensverzekering tegenvalt en er na aflossen aan het einde van de looptijd een te hoge schuld overblijft en je daardoor je hypotheek niet kan verlengen.

Veelgestelde vragen over je hypotheek

Kans op restschuld
Met de Levenhypotheek heb je kans dat de opbrengst van je verzekering niet voldoende is om je hypotheek helemaal af te lossen. Je houdt dan een restschuld over en die moet je altijd terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of met de verkoopopbrengst van je huis.
Hypotheekvorm veranderen
Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om de kans op een restschuld te verkleinen. Je kan je hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een Annu├»teitenhypotheek. Zo weet je zeker dat je elke maand een deel van je hypotheek terugbetaalt. Wil je jouw hypotheekvorm veranderen? Neem dan contact met ons op.
Lees meer over je Levenhypotheek
In de voorwaarden die je kreeg bij het afsluiten van je hypotheek lees je nog meer over je Levenhypotheek. Heb je die voorwaarden niet meer? Neem dan contact met ons op.
Hoe betaal ik de hypotheek terug?
Je betaalt de hypotheek terug met het opgebouwde bedrag in je verzekering. Is dat bedrag niet genoeg? Dan blijft er een restschuld over. Deze moet je terugbetalen. Dat kan met eigen geld of met de verkoopopbrengst van je huis.
Mag ik de rente van mijn Levenhypotheek aftrekken van de belasting?
Dit kan voor iedereen anders zijn. Kijk goed of jij recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Veelgestelde vragen over je verzekering

Welke kosten betaal ik voor mijn levensverzekering?
Dit is afhankelijk van de door jou gekozen verzekeraar en de fondsen waarin je belegt. Vraag dit aan je verzekeringsmaatschappij.
Hoe betaal ik de kosten?
De kosten worden ingehouden op je premie, of uit het bedrag dat je in de verzekering opbouwt. Je kan ook overlijdensdekking in je verzekering hebben. De kosten daarvoor worden ook ingehouden op je premie, of uit het bedrag dat je in de verzekering opbouwt. Je verzekeraar kan je vertellen hoe jij je kosten betaalt.
Moet ik aan de belasting doorgeven wat ik opbouw in mijn Levensverzekering?

Ja dat moet je opgeven aan de belastingdienst. Kijk goed voor welke optie (box) je kiest.

- In box 1 betaal je geen belasting over je vermogen als je aan de voorwaarden voldoet.
- In box 3: betaal je soms wel belasting over je vermogen.

Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen als je kiest voor box 1:

- Je hebt het geld geleend voor de aankoop van een huis. En dat huis is je hoofdverblijf.
- Je gebruikt het geld uit de verzekering om de lening voor je huis terug te betalen.
- Het hoogste bedrag dat je tijdens de looptijd in een bepaald jaar inlegt, mag nooit meer dan 10 keer het laagste bedrag zijn dat je tijdens de looptijd in een bepaald jaar inlegt. Doe je dat wel, dan moet je soms belasting betalen.

Lees er meer over op Belastingdienst.nl.

Uit welke beleggingsfondsen kan ik kiezen?
Dit is afhankelijk van de door jou gekozen verzekeraar. Vraag dit aan je verzekeringsmaatschappij.
Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek? Misschien betaal je te veel.
Het kan zijn dat een nieuwe overlijdensrisicoverzekering goedkoper is dan wat je nu betaalt. Want de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Vraag je adviseur als je meer informatie wil, of neem contact op met ons.
Wat gebeurt er als ik overlijd?

Je nabestaanden kunnen je lening onder voorwaarden terugbetalen of voortzetten.

In de levensverzekering is vaak een overlijdensdekking opgenomen. Of er een bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden is afhankelijk van de dekking in je verzekering. Vraag dit bij je verzekeraar. Staat er op de polis dat je een bedrag krijgt uitgekeerd bij overlijden? Dan kan dit een vast bedrag zijn of een percentage van de opgebouwde poliswaarde. Je krijgt naast het bedrag dat volgens je polis uitgekeerd wordt bij overlijden, niet ook nog de op dat moment opgebouwde poliswaarde uitgekeerd. Bekijk je polis en de voorwaarden om na te gaan of er een uitkering is bij overlijden en hoe hoog deze uitkering is.

Soms moeten nabestaanden belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om hulp. Of neem contact op met een onafhankelijk adviseur of met Moneyou.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.