Bankspaarhypotheek

Heb je een Bankspaarhypotheek? Dan is deze informatie voor jou. Je kan deze hypotheekvorm niet meer afsluiten.

Hoe het werkt

De Bankspaarhypotheek bestaat uit een leningdeel en een geblokkeerde spaarrekening. De geblokkeerde spaarrekening is aan Moneyou verpand. Tijdens de looptijd los je niets af op het leningdeel en betaal je alleen elke maand rente. Met de spaarrekening spaar je elke maand een bedrag. Omdat deze rekening gekoppeld is aan het leningdeel, is het rentepercentage over de schuld en over de spaarwaarde gelijk. Daardoor heb je aan het einde van de looptijd genoeg gespaard om je Bankspaarhypotheek af te lossen.

Kenmerken Bankspaarhypotheek

  • Je betaalt elke maand rente, je lost niet af
  • Je spaart een bedrag op de geblokkeerde spaarrekening
  • Zekerheid dat je met het gespaarde bedrag je leningdeel aflost

Hoe zat het ook al weer met de Bankspaarhypotheek?

De Bankspaarhypotheek bood uitkomst als je een bedrag wilde sparen op een spaarrekening, om daarmee aan het einde van de looptijd de lening ineens af te lossen. Het rentepercentage over je spaarbedrag is gelijk aan de betaalde rente over de hypotheek. Zo is het zeker dat deze lening aan het einde van de looptijd helemaal is terugbetaald.

Past de Bankspaarhypotheek nog bij je?

De Bankspaarhypotheek past bij je als je:

  • Zekerheid wil dat je aan het einde van de looptijd het leningdeel helemaal kan aflossen.
  • De bankspaarrekening wil houden zoals die is. Omdat je bijvoorbeeld tevreden bent over het opgebouwde bedrag in de bankspaarrekening, of de belastingvrije uitkering van je bankspaarrekening.

De Bankspaarhypotheek past niet bij je als je:

  • Meer flexibiliteit wil, zoals tussendoor extra aflossen.
  • Geen belastingvoordeel hebt, zoals renteaftrek of een belastingvrije uitkering.

Bankspaarhypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm

Overweeg je je Bankspaarhypotheek om te zetten? Lees dan meer over de andere hypotheekvormen. En bedenk je goed of dit in jouw situatie verstandig is. Een adviseur vragen kan natuurlijk ook.

Wat gebeurt er bij renteherziening bij je Bankspaarhypotheek?

Als je rente afloopt, kan je opnieuw een bepaalde rentevastperiode kiezen. Dit moment noemen we renteherziening. 3 maanden voordat je vaste rente afloopt, krijg je een renteaanbod voor je nieuwe rentevastperiode. Hierin lees je wat je kan doen en kan verwachten. De inleg voor je spaarrekening wordt dan opnieuw berekend op basis van de rente die je kiest.

Wordt je rente lager?

Dan betaal je minder rente voor je hypotheek en krijg je minder vergoed over het geld op je spaarrekening. Omdat je het doelkapitaal moet halen, wordt de inleg op je spaarrekening hoger. Daarom betekent een lagere rente niet altijd dat je nettomaandbedrag lager wordt.

Wordt je rente hoger?

Dan betaal je meer rente voor je hypotheek en krijg je meer vergoed over het geld op je spaarrekening. Om het doelkapitaal te halen, hoef je minder in te leggen op je spaarrekening. Daarom betekent een hogere rente niet altijd dat je nettomaandbedrag hoger wordt.

Belastingvrij sparen op je bankspaarrekening

Aan je Bankspaarhypotheek is een bankspaarrekening gekoppeld, dit is een speciale spaarrekening. En daarom betaal je geen belasting over je gespaarde bedrag op je bankspaarrekening als je je aan de geldende regels houdt. In 2017 zijn de regels voor de minimale duur dat je geld moest inleggen op je bankspaarrekening (tijdklemmen) versoepeld. Je bepaalt nu zelf wanneer je je gespaarde bedrag gebruikt om je eigenwoningschuld af te lossen. Hiermee wil de overheid het aflossen van de eigenwoningschuld makkelijker maken . Voor meer informatie ga je naar site van de Belastingdienst. Of vraag je (belasting)adviseur ernaar.

Veelgestelde vragen over je hypotheek

Los ik mijn leningdeel af aan het einde van de looptijd?
Ja. Je lost je leningdeel Bankspaarhypotheek aan het einde van de looptijd helemaal af als je tijdens de looptijd de afgesproken inleg betaalt.
Kan ik mijn Bankspaarhypotheek meenemen (verhuizen) naar mijn nieuwe woning?
We hebben een verhuisregeling, kijk goed of dit voor jou verstandig is.
Is het een goede keuze om mijn Bankspaarhypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek?

Dat kan per situatie anders zijn. Het kan interessant zijn om je Bankspaarhypotheek te houden. Doordat je ook rente krijgt over het spaardeel, is een bankspaarhypotheek over de hele looptijd van je hypotheek vaak voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.

Dit is geen advies om je Bankspaarhypotheek wel of niet te houden. De beslissing neem jij, eventueel in overleg met je adviseur.

Wil je meer lezen over je Bankspaarhypotheek?
In de voorwaarden die je kreeg bij het afsluiten van je hypotheek lees je nog meer over je Bankspaarhypotheek. Heb je die voorwaarden niet meer? Neem dan contact met ons op.
Hoe betaal ik de hypotheek terug?
Je betaalt de hypotheek terug met het gespaarde bedrag op je spaarrekening.
Mag ik de rente van mijn Bankspaarhypotheek aftrekken van de belasting?
Dit kan voor iedereen anders zijn. Kijk goed of jij recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Veelgestelde vragen over je rekening

Ik heb mijn hypotheek afgelost. Kan ik mijn bankspaarrekening dan houden?
Ja dat kan tot maximaal 2 jaar. Het restant van het lopende jaar en het hele volgende jaar. De rente die je op je bankspaarrekening krijgt, kan dan wel veranderen. Wil je binnen de genoemde termijn toch weer een Bankspaarhypotheek? Dan koppelen we je bankspaarrekening weer aan je Bankspaarhypotheek. Ook dan kan de rente veranderen. Want je krijgt de rente die op dat moment voor de Bankspaarhypotheek geldt. En de rente die je krijgt op de bankspaarrekening wordt weer gelijk aan de rente die je voor je hypotheek betaalt.
Kan ik geld opnemen van mijn bankspaarrekening?

Nee dat kan niet. Het geld dat je spaart op je bankspaarrekening kan je alleen gebruiken om je hypotheek terug te betalen.

Hoe kan ik extra inleggen op mijn bankspaarrekening?
Wil je eenmalig extra inleggen op je bankspaarrekening? Neem dan contact met ons op. We berekenen voor je hoeveel je extra kan inleggen op je bankspaarrekening.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar.