Wat is rentemiddeling?

Met rentemiddeling kun je profiteren van de huidige lage hypotheekrente en zo je maandlasten verlagen. Is je huidige hypotheekrente hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan is het middelen van je rente mogelijk interessant voor je. Bij rentemiddeling krijg je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage.

Het nieuwe rentepercentage bestaat uit:

 • De rente die hoort bij de nieuwe rentevastperiode.
 • Een vergoeding* als compensatie voor de door Moneyou misgelopen rente van je oude rentevastperiode.
 • Een vaste opslag van 0,20%. Dat is de rentemiddelingsopslag.

Rekenvoorbeeld rentemiddeling

Je hebt bijvoorbeeld een hypotheekrente van 6% met een rentevastperiode van 10 jaar. De rentevastperiode loopt over 2 jaar af. Voor rentemiddeling kies je voor een nieuwe rentevastperiode van 10 jaar bij een actuele rente van 2,20%. Dit rentepercentage is de basis voor het berekenen van je nieuwe percentage na rentemiddeling. De rente voor een rentevastperiode van 2 jaar is op dit moment 1,90% (dit percentage is nodig voor het berekenen van de vergoeding*) We berekenen je nieuwe rentepercentage als volgt:

Rentepercentage nieuwe rentevastperiode van 10 jaar 

2,20%

Vergoeding

0,82%*(zie tabel voor uitleg)

Vaste rentemiddelingsopslag 0,20%
Je nieuwe rentepercentage 3,22% (totaal van bovenstaande percentages)

Voordelen van rentemiddeling

 • Je profiteert direct van een lager rentepercentage.
 • Je betaalt in de meeste gevallen een lager maandbedrag.
 • Je hoeft de vergoeding voor rentemiddeling niet in 1 keer te betalen. Deze wordt verspreid over je nieuwe rentevastperiode.
 • Je bent voor een langere periode verzekerd van lagere maandlasten door een lager rentepercentage.
 • Het bedrag dat je maandelijks bespaart, kun je eventueel gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek.

Wat kost rentemiddeling?

De afhandelingskosten voor rentemiddeling zijn € 150, ook als je voor meerdere leningdelen voor rentemiddeling kiest.

Handige info

Goed om te weten
 • Rentemiddeling is in totaal duurder dan rente afkoop.
 • De totale kosten die je tijdens je nieuwe rentevastperiode betaalt zijn bij rentemiddeling in de meeste gevallen hoger dan wanneer je je rentepercentage tussentijds wijzigt en de vergoeding in 1 keer betaalt. Bij rentemiddeling betaal je namelijk een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20%.
 • De hypotheekrente kan nog verder dalen of gelijk blijven nadat je hebt gekozen voor rentemiddeling. Soms kan het dus voordeliger zijn om te wachten totdat je kunt kiezen voor een nieuwe rente na een rentewijziging.
 • Bij rentemiddeling betaal je de vergoeding terug als opslag in de rente. Daardoor is je nieuwe rentepercentage hoger dan wanneer je kiest voor het ineens betalen van de vergoeding. De nieuwe rente is in de meeste gevallen aftrekbaar van je belastbaar inkomen.
 • Omdat je een lagere rente betaalt, heeft het tussentijds wijzigen van je rentevastperiode ook gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek.
 • Heb je al een keer gebruik gemaakt van rentemiddeling op het desbetreffende leningdeel? Dan mag je tijdens de nieuwe rentevaste periode na rentemiddeling geen gebruik meer maken van rentemiddeling.
Rentemiddeling bij een (bank)spaarhypotheek niet mogelijk

Rentemiddeling is bij een (bank)spaarhypotheek meestal niet aantrekkelijk. De rente die je ontvangt over het saldo op je (bank)spaarrekening is namelijk gelijk aan de rente die je over je lening betaalt. Daalt je rentepercentage? Dan betaal je minder rente over je lening. Maar je ontvangt ook minder spaarrente over het gespaarde bedrag. Daardoor daalt het rendement op je (bank)spaarrekening.

Om er toch voor te zorgen dat je aan het einde van de looptijd van je hypotheek het afgesproken bedrag hebt gespaard, moet de inleg in je (bank)spaarrekening worden verhoogd. Je gaat dus minder rente betalen, maar meer premie of inleg. De rente die je betaalt is in veel gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. De premie of inleg is niet aftrekbaar. Per saldo betaal je in de meeste gevallen daardoor een hoger maandbedrag. Daarom biedt Moneyou geen rentemiddeling aan voor de bankspaarhypotheek en de spaarhypotheek.

Hoe berekenen we je vergoeding voor rentemiddeling?

Je huidige rente 6%
Vergelijkingsrente 1,90%-/- (min)**
Renteverschil 4,1%
Resterende rentevastperiode (in jaren) 2x
Het totale renteverlies (2 x 4,10%) 8,2%
Nieuwe rentevastperiode (in jaren) 10
Vergoeding (8,20% / 10 jaar) 0,82% (8,20% / 10)***

 

**Je rentevastperiode loopt nog. Voor de resterende looptijd gebruiken we de actuele rente. Dat is de vergelijkingsrente. Als we de resterende rentevastperiode niet aanbieden, dan kiezen we de dichtstbijzijnde rentevastperiode met de hoogste rente. Dat is voordelig, want je vergoeding is dan lager. De minimale rentevastperiode is 1 jaar.
*** We kijken eerst naar het verschil tussen je huidige rente en de vergelijkingsrente. Dit verschil vermenigvuldigen we met je resterende looptijd. De uitkomst hiervan is ons renteverlies. Je vervoeding is dit renteverlies dat we verdelen over je nieuwe rentevastperiode.

Tussentijds wijzigen van je rentevastperiode

Op je persoonlijke hypotheekomgeving kun je tussentijds eenvoudig je rentevastperiode en rente wijzigen. Je ziet dan direct je nieuwe maandbedrag en hoe de vergoeding bij renteafkoop of rentemiddeling wordt opgebouwd. Je kunt dan direct je nieuwe rentevastperiode met je nieuwe rente aanvragen. Je kunt ook een hypotheekadviseur raadplegen. De hypotheekadviseur kan voor dit advies kosten in rekening brengen.