Wat kost het afsluiten van een hypotheek? 

Kosten met of zonder adviseur

Kosten hypotheekadvies

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je ervoor kiezen een adviseur in te schakelen. Een hypotheekadviseur brengt je financiële situatie in kaart en adviseert op grond daarvan een geschikte hypotheek. Daarnaast helpt de adviseur vaak bij het afsluiten ervan. De kosten hiervoor variëren van € 1.500 tot € 3.000*. Als je besluit om het zelf te doen en je hypotheek zonder adviseur af te sluiten kun je op deze kosten besparen.
* bron: Vereniging Eigen Huis

Kosten besparen

Bij Moneyou kun je zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur je hypotheek afsluiten. Dit wordt ook wel ‘Execution Only’ genoemd. Doordat je alles zelf uitzoekt en regelt kun je besparen op advies- en bemiddelingskosten. Bij Moneyou betaal je bijvoorbeeld alleen € 325 afsluitkosten. Als je zelf je hypotheek samenstelt en afsluit is het belangrijk dat je inzicht hebt in je financiële situatie en goed op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden en risico’s.

Alle kosten op een rij

Advies- en bemiddelingskosten

Een hypotheekadviseur bekijkt je persoonlijke en financiële situatie en stelt op grond daarvan een hypotheekadvies samen. Vaak kan de adviseur ook voor je bemiddelen bij het afsluiten van de hypotheek. Dit betekent dat de adviseur voor jou de stukken indient en het contact met de bank onderhoudt. De meeste adviseurs werken dan ook met een all-in tarief voor advies en bemiddeling. Omdat je bij Moneyou zelf je hypotheek samenstelt en afsluit, betaal je geen advies- of bemiddelingskosten.

Kosten advies en bemiddeling: tussen € 1.500 en € 3.000 (bron: Verening Eigen Huis)

Afsluitkosten

Een hypotheekverstrekker rekent afsluitkosten voor het afsluiten van de hypotheek. De afsluitkosten verschillen sterk per aanbieder. Bij Moneyou betaal je eenmalig € 325 afsluitkosten. Lees meer over afsluitkosten.

Afsluitkosten Moneyou: € 325

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Heb je gekozen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan betaal je 0,7% over de totale lening. Deze kosten zijn dus afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. NHG biedt een vangnet wanneer je de hypotheeklasten niet meer kunt voldoen.

Kosten NHG: 0,9% van de totale lening

Taxatierapport

Als je een huis gaat kopen, wil de hypotheekverstrekker graag weten wat de woning waard is. De waarde wordt vastgesteld via een taxatie. De kosten voor de taxatie verschillen per aanbieder. Om je hierbij te helpen biedt Moneyou de taxatieservice: je betaalt € 375 en krijgt altijd een taxateur uit de regio.

Aanvraag zonder taxatierapport (Calcasa)

Als je een hypotheek aanvraagt bij Moneyou heb je in sommige gevallen geen taxatierapport nodig. De waarde van je huis kan namelijk automatisch worden bepaald door Calcasa. Dat scheelt je tijd, moeite en geld.

Meer over Calcasa

Notariskosten

De overdracht van de woning regel je bij een notaris. De notaris passeert de verschillende aktes en ziet erop toe dat alles op de juiste wijze gebeurt. Uiteraard worden daar kosten voor in rekening gebracht. De kosten voor de notaris kunnen sterk verschillen. Controleer vooraf welke kosten bij het tarief zijn inbegrepen.

Gemiddelde notariskosten: tussen € 600 en € 1.000

Hypotheek afsluiten

Zelf je hypotheek afsluiten

Als je op de hoogte bent van de mogelijkheden, regels en risico’s is het wellicht interessant om zelf je hypotheek af te sluiten. Je stelt dan zelf je hypotheek samen. Na je online aanvraag stuur je ons de benodigde documenten, zoals een recente salarisstrook, kopie van je identiteitsbewijs en een werkgeversverklaring. Als alle documenten in orde zijn, is je hypotheek geregeld en kun je een afspraak maken met de notaris.

Afsluiten met adviseur

Het is ook mogelijk de Moneyou hypotheek via een adviseur af te sluiten. Daarvoor kun je terecht bij onder andere de Hypotheekshop, Hypotheker, Independer of Hypotheek24.

Hou wel rekening met de bijkomende advieskosten en bereid je goed voor op het gesprek. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten vind je een handige checklist die je daarbij kan helpen.

Waarom een hypotheek bij Moneyou?

Rente over je saldo

100% online

Dus altijd een scherpe rente

Overzicht over je financien bij Moneyou

Ervaren aanbieder

Actief sinds 2001

Gratis

Je doet het zelf

Geen advieskosten