Beleggingshypotheek

Deze informatie is voor jou als je al een Beleggingshypotheek hebt. Je kan deze hypotheekvorm niet meer afsluiten. Je kan je Beleggingshypotheek wel meeverhuizen naar een nieuwe woning.

Hoe het werkt

Met de Beleggingshypotheek heb je een leningdeel en een beleggingsrekening. Voor het leningdeel betaal je maandelijks rente. Tijdens de looptijd los je niet af op dit leningdeel. Op de rekening leg je periodiek of 1 keer geld in waarmee je een bedrag opbouwt. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek gebruik je de opbrengst van de rekening om het leningdeel af te lossen.

Het kan zijn dat het geld op je beleggingsrekening lager is dan de hoogte van je leningdeel. Het overgebleven bedrag (de restschuld) moet je dan op een andere manier terugbetalen. Dat kan met eigen geld, met de opbrengst van de verkoop van je huis of door een nieuwe lening af te sluiten. Het kan ook zijn dat het bedrag op je beleggingsrekening hoger is dan de hoogte van je leningdeel. Je houdt dan geld over.

Kenmerken Beleggingshypotheek

  • Je betaalt maandelijks alleen rente, je lost niet af
  • Je bouwt een bedrag op je beleggingsrekening op
  • De opbrengst op de beleggingsrekening gebruik je om af te lossen op de lening
  • Je kan een restschuld overhouden aan het einde van de looptijd

Hoe zat het ook alweer met de Beleggingshypotheek?

De Beleggingshypotheek bood uitkomst als je een bedrag wilde opbouwen op een beleggingsrekening om daarmee aan het einde van de looptijd de lening af te lossen. Zo kon je profiteren van hoge beleggingsresultaten, waardoor je vaak lagere maandlasten had. Maar je nam ook het risico om het gewenste bedrag op je beleggingsrekening niet te halen. En daarmee het risico dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd niet helemaal kan terugbetalen.

Past de beleggingshypotheek nog bij je?

De Beleggingshypotheek past bij je als je:

  • Ander eigen vermogen hebt om je hypotheek af te lossen, als je aan het einde van de looptijd niet genoeg geld hebt op je beleggingsrekening.
  • Genoeg inkomen hebt om vanaf 2031 (hypotheekrenteaftrek mogelijk vervallen) en aan het einde van de looptijd je hypotheek nog steeds te kunnen betalen.

De Beleggingshypotheek past niet bij je als je:

  • De onzekerheid van beleggen niet fijn vindt.
  • Zekerheid wil hebben dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal terug kan betalen met het geld op je beleggingsrekening.
  • Jouw huis niet wil verkopen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als de waarde op je beleggingsrekening tegenvalt en er na aflossen aan het einde van de looptijd een te hoge schuld overblijft, waardoor je je hypotheek niet kan verlengen.

Veelgestelde vragen over je hypotheek

Hypotheekvorm veranderen
Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om de kans op een restschuld te verkleinen. Je kan je hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een Annuïteitenhypotheek. Zo weet je zeker dat je elke maand een deel van je hypotheek terugbetaalt. Wil je jouw hypotheekvorm veranderen? Neem dan contact met ons op.
Kans op restschuld
Met de Beleggingshypotheek heb je de kans dat de opbrengst van je beleggingsrekening niet voldoende is om je hypotheek helemaal af te lossen. Je houdt dan een restschuld over en die moet je altijd terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of met de verkoopopbrengst van je huis. Of je sluit een nieuwe lening af.
Lees meer over je Beleggingshypotheek
In de voorwaarden die je kreeg bij het afsluiten van je hypotheek lees je nog meer over je Beleggingshypotheek. Heb je die voorwaarden niet meer? Neem dan contact met ons op.
Hoe betaal ik de hypotheek terug?
Je betaalt de hypotheek terug met het opgebouwde bedrag van je beleggingsrekening. Is dat bedrag niet genoeg? Dan blijft er een restschuld over. Deze moet je terugbetalen. Dat kan met eigen geld of met de verkoopopbrengst van je huis.
Mag ik de rente van mijn Beleggingshypotheek aftrekken van de belasting?
Dit kan voor iedereen anders zijn. Kijk goed of jij recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek? Misschien betaal je te veel.
Het kan zijn dat een nieuwe overlijdensrisicoverzekering goedkoper is dan wat je nu betaalt. Want de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Vraag je adviseur als je meer informatie wil, of neem contact op met ons.
Wat gebeurt er als ik overlijd?
De nabestaanden kunnen je lening onder voorwaarden terugbetalen of voortzetten. Soms moeten nabestaanden belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om hulp. Of neem contact op met een onafhankelijk adviseur of met Moneyou.

Veelgestelde vragen over je beleggersrekening

Heb ik inzicht in mijn beleggersrekening?
Elk kwartaal krijg je van IQ-EQ een overzicht van de waarde van je beleggingen. Dit is altijd een momentopname: het saldo kan op elk moment hoger of lager worden.
Hoe weet ik of ik met de waarde van mijn beleggingen mijn doelkapitaal haal?
Je krijgt elk jaar een brief van Moneyou waarin je ziet wat de waarde van je beleggingen is. En je ziet dan ook wat het doelkapitaal van je leningdeel is. Of de waarde voldoende is om in de toekomst je doelkapitaal te halen, is een prognose en geeft daarom geen betrouwbare inschatting.
Wat betaal ik aan kosten voor mijn beleggingsrekening?
Je betaalt voor het beheren van je beleggingsfondsen. En je betaalt voor het aan- en verkopen van participaties. Je leest er meer over in de hypotheekvoorwaarden.
Hoe betaal ik de kosten?
De kosten worden ingehouden op je inleg, of worden uit het bedrag op je beleggingsrekening gehaald.
Waar kan ik de kosten vinden?
De kosten zijn gespecificeerd en staan op het kwartaaloverzicht dat je van IQ-EQ krijgt.
Wie is IQ-EQ?
IQ-EQ is een beleggingsinstelling die samenwerkt met Moneyou. Zij beheren je beleggingsrekening.
Hoe vraag ik aanpassingen voor mijn beleggingsrekening aan?

Dit kan je doorgeven met een formulier:

- Iets veranderen in de opname van je rekening? Gebruik dan ‘Opname en beëindigen beleggingsrekening’.
- Extra eenmalig inleggen, maandinleg veranderen of aanpassen fondsenverdeling? Gebruik dan ‘Extra storten of aanpassen maandinleg’.
- Meer weten over je beleggingsprofiel? Lees dan ‘Toelichting beleggingsprofiel’.
- Je beleggingsprofiel opnieuw bepalen? Gebruik dan ‘Bepalen beleggingsprofiel’.
- Je beleggingsfondsen veranderen? Gebruik dan ‘Beleggingsfondsen aanpassen
- Veranderen tegenrekening, rekeninghouders, NAW-gegevens? Gebruik dan ‘Gegevens wijzigen beleggingsrekening’.

Waar vind ik het reglement van IQ-EQ?

Dit document download je hier én vind je op de pagina voorwaarden en formulieren.

Wanneer worden fondsen aangekocht en verkocht?
Dit gebeurt 1 keer in de maand. Op de een na laatste dag van de maand waarop zowel Euronext Amsterdam N.V. en de Stichting Beleggingsonderneming IQ-EQ Giro geopend is.
Zijn de door Moneyou aangeboden beleggingsfondsen allemaal geschikt voor mij?
Nee, dat kan per persoon verschillen. Moneyou adviseert niet over je fondskeuze. Bekijk zelf goed de informatie per beleggingsfonds. Of vraag het aan je adviseur.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar.