Risicoklasse tussentijds aanpassen

Is de waarde van je woning gestegen of heb je een deel van je hypotheek afgelost? Misschien valt je hypotheek dan in een lagere risicoklasse en kun je je rentepercentage laten verlagen.

Rentepercentage en risicoklasse

De risico’s van een hypotheek zijn verdeeld in verschillende risicoklassen. Bij deze risicoklassen horen verschillende rentepercentages.

  • Als je hypotheek even hoog of bijna net zo hoog is als de waarde van je woning, valt je hypotheek in een hoge risicoklasse. Je rente is dan meestal hoger.
  • Is je hypotheek laag in vergelijking met de woningwaarde, dan valt je hypotheek in een lage risicoklasse. Je rente is dan vaak lager.
  • Heb je een lening met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geldt altijd het NHG-tarief.

Als je woningwaarde is gestegen of je hebt (extra) afgelost op je hypotheek, kan de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning zijn veranderd. Dat heeft invloed op de risicoklasse van je hypotheek en mogelijk ook op je rentepercentage.

Bekijk de huidige risicoklassen.

Hoe werkt het aanpassen van de risicoklasse?

Is je woningwaarde gestegen of heb je (extra) afgelost op je hypotheek?

1. Mail naar hypotheken@moneyou.nl met de vraag om je risicoklasse aan te passen.
2. Stuur je meest actuele WOZ-verklaring, recent Calcasa Only rapport of een gevalideerd taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden) mee.

Na de beoordeling ontvang je van ons een e-mail met daarin de aangepaste rente en de datum waarop je aangepaste rente ingaat. Ook als de rente niet wijzigt, krijg je daarover bericht.


Voorbeeld

In 2017 heb je een woning gekocht voor € 200.000. Je hebt een hypotheek afgesloten voor € 185.000, zonder Nationale Hypotheek Garantie. Dat is een hypotheek van 92,5% van de waarde van de woning. De hypotheek valt daardoor in risicoklasse ‘tot en met 95%’.

Inmiddels heb je je hypotheek verlaagd tot € 160.000. Is de waarde van je woning nog steeds € 200.000, dan is je hypotheek nu 80% van de waarde van je woning. Je kunt ons vragen om je rentetarief aan te passen naar het tarief van de risicoklasse ‘tot en met 85%’. Hierbij wordt er gekeken naar de rentes en risicoklassen die golden bij aanvang van je rentevastperiode.