Meer informatie over rente

Welke keuzes hebben effect op de hoogte van de vaste rente?

Rentevastperiode

Doorgaans geldt: hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger het rentepercentage. Je hebt dan meer zekerheid over het rentebedrag dat je zult betalen.

Hoogte van je lening ten opzichte van de marktwaarde

Hoe hoger je lening is in verhouding tot de marktwaarde van je woning, hoe hoger het risico van de lening is voor Moneyou. De kans dat je huis bij een gedwongen verkoop niet voldoende oplevert om het hele hypotheekbedrag terug te betalen, neemt dan immers toe. Daarom betaal je als je tot 55% van de marktwaarde leent minder rente dan wanneer je bijvoorbeeld tot 85% van de marktwaarde leent.

Nationale Hypotheek Garantie

Je kan de Moneyou hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een borgstelling van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De stichting kan je helpen je hypotheek te kunnen blijven betalen wanneer je inkomen tijdelijk daalt. Kan je de hypotheek langere tijd niet meer betalen en moet je de woning verkopen, dan staat WEW garant voor een eventuele restschuld. Je betaalt daardoor vaak een lagere rente als je je hypotheek afsluit met NHG. Onder voorwaarden kan WEW je de restschuld ook volledig kwijtschelden.

Energielabel
Heeft jouw huis minimaal energielabel A, of krijgt het dat binnenkort? Dan kan je korting krijgen op je hypotheekrente.
Zo werkt duurzaamheidskorting

Hoe wordt de variabele rente bepaald?

Als je kiest voor variabele rente, kan je rente elke maand veranderen. Je hebt geen zekerheid over de hoogte van de rente. Het bedrag dat je iedere maand betaalt kan hoger worden. Mogelijk kan je hierdoor je maandlasten niet meer betalen. Het variabele rentepercentage is opgebouwd uit 5 onderdelen. Verandert de variabele rente? Dan laat Moneyou je weten welk onderdeel de oorzaak is van de rentewijziging. Bekijk de onderdelen.

Basistarief

Dit is de basisprijs die Moneyou betaalt voor het inkopen van geld om je hypotheek te financieren.

Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Als we voor langere tijd geld inkopen op de geld- en kapitaalmarkt, betalen we daarvoor een opslag. Daarnaast kost het aanhouden van kapitaal geld. Deze kosten berekenen we door in de rente die je betaalt.

Individuele risico-opslagen

De risico-opslagen hebben te maken met de lening ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Dus: hoe hoger de lening is in verhouding tot de marktwaarde, hoe hoger je rente is.

Doorlopende kosten

Met een deel van de rente betalen we de administratie en het beheer van je hypotheek. Dit zijn bijvoorbeeld personeelskosten en de huur van ons kantoor.

Winst

Moneyou is een commercieel bedrijf. Dus we gebruiken ook een deel van de rente om winst te maken.