Hypotheek voor je nieuwbouwhuis

Nieuwbouwwoning en je hypotheek

Denk je eraan om een nieuwbouwwoning te kopen? Weet wat daarbij komt kijken. Want een nieuwbouwhuis kopen is anders dan de aankoop van een bestaand huis. En heb je je nieuwbouwhuis gekocht? Regel dan meteen je nieuwbouwhypotheek.

Belangrijke kenmerken nieuwbouw

  • Geen kosten koper, omdat je vrij op naam koopt
  • Je huis voldoet aan de laatste milieu- en isolatie-eisen (duurzaam)
  • Van koop tot opleveren duurt minimaal 1 tot 1,5 jaar
  • Lang dubbele woonlasten als je een huis hebt of huurt

Nieuwbouw hypotheek

Wil je een nieuwbouwwoning kopen? Bekijk de scherp geprijsde Moneyou Hypotheek. En je krijgt ook duurzaamheidskorting op je hypotheek voor nieuwbouw. Kan je huis nóg duurzamer? Bekijk de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen in je hypotheek mee te nemen.

Kosten nieuwbouwhuis

Met een nieuwbouwhuis heb je extra kosten, omdat alle kamers nog kaal zijn. De tuin moet nog aangelegd worden. En misschien wil je aanpassingen doen in de indeling van het huis. Een voordeel is dat je een nieuwbouwhuis meestal vrij op naam koopt. Dit bespaart je geld, de kosten koper. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting, makelaars- en taxatiekosten. Hou wel rekening met dubbele woonlasten. De oplevering van een nieuwbouwhuis duurt minimaal 1 tot 1,5 jaar.

Groener huis, hogere hypotheek

Vanaf 2024 bepaalt het energielabel van je toekomstige woning mede je maximale hypotheek. Hoe gunstiger je label, hoe meer je kan lenen.

Energielabel Maximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+ tot en met A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met energieprestatiegarantie
€ 50.000

Hoeveel lenen voor je nieuwbouwwoning

Zorg dat je niet alleen weet wat de koopsom is, maar vraag ook alvast naar een meer- en minderwerklijst. En maak een inschatting van hoge kosten waar je nog mee te maken krijgt. Zoals kosten voor je keuken, je badkamer, je vloeren en het aanleggen van je tuin. Bereken je hypotheek.

Bouwrente

Bij een nieuwbouwhuis maakt de aannemer soms al kosten die hij voorschiet. Bijvoorbeeld voor de koop van de grond en bouwmaterialen. Over deze kosten rekent de aannemer bouwrente. Verdiep je goed in de verschillende soorten bouwrente en de aftrekbaarheid van de belasting.

Bouwdepot

Bij een nieuwbouwwoning betaal je je huis in termijnen. Je sluit een hypotheek af voor de koopsom en je meerwerk. Dat geld gaat in een bouwdepot. Bij de notaris betaal je eerst de grond. Tijdens de bouw betaal je steeds een nieuwe bouwtermijn vanuit je bouwdepot.

Dubbele lasten

Heb je nu een huur- of koophuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je dubbele woonlasten in de periode dat je nieuwe huis wordt gebouwd. Met onze Overbruggingslening kan je (een deel van) de overwaarde op je huidige koopwoning alvast gebruiken voor je nieuwe huis.

Nationale Hypotheek Garantie

De Moneyou Hypotheek kan je onder bepaalde voorwaarden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Bekijk de voorwaarden en mogelijkheden.