Bouwdepot

Bij je hypotheekaanvraag, geef je aan hoeveel geld je wilt lenen voor de verbouwing van je woning. Dit deel van je hypotheekbedrag stort Moneyou op een speciale rekening: het bouwdepot. Het geld in het bouwdepot moet je uitgeven aan de bouw of verbetering van je woning. Bij een bestaande woning gebeurt dat op basis van de rekeningen van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Deze rekeningen stuur je op naar Moneyou. Koop je een nieuwbouwwoning, dan komt zelfs het hele hypotheekbedrag in het depot. Bij een nieuwbouwwoning hoef je zelf niets (vooruit) te betalen totdat je woning wordt opgeleverd.

Rente betalen over je bouwdepot

Zodra je geld hebt opgenomen uit het bouwdepot, start je maandelijks met het betalen van rente over het opgenomen bedrag. Deze rente is aftrekbaar bij de belasting. Je bouwdepotrekening blijft maximaal 18 maanden in stand. Het bedrag uit het bouwdepot dat je niet opmaakt, wordt gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen.

Rentevergoeding over je bouwdepot

Omdat het bedrag dat in het bouwdepot staat (nog) niet aan je is uitbetaald, ontvang je ook een rentevergoeding. Dit bedrag is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Betaal je 4% hypotheekrente, dan ontvang je dus 4% rentevergoeding. Dit wordt in het bouwdepot (bij)gestort.

Bouwdepot en Nationale Hypotheek Garantie

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie gelden andere regels:

  • Je kunt al vanaf € 2.500 een bouwdepot nemen (in plaats van € 7.500)
  • Het volledige bedrag zit in een bouwdepot
  • Je moet het hele bedrag gebruiken voor je verbouwing

Wil je kosten declareren?

Maak gebruik van ons declaratieformulier Bouwdepot. Je kunt deze per e-mail versturen naar hypotheken@moneyou.nl.