Bouwdepot

Bouwen of verbouwen

Denk je aan een verbouwing, zoals een dakkapel of verduurzamende maatregelen? Of koop je een nieuwbouwhuis? Dan biedt een bouwdepot uitkomst. Dit is een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je de kosten van nieuwbouw of een verbouwing betaalt.

Wat is een bouwdepot?

Koop je een nieuwbouwhuis of ga je jouw huis verbouwen? Dan kan je dit vaak via je hypotheek financieren. Het deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing zetten we dan op een speciale rekening: het bouwdepot. Dit is een soort potje dat gereserveerd is voor de bouw of verbouw van je woning. Vanuit dit potje betaal je de rekeningen voor de verbouwing van je bestaande huis of de bouw van een nieuwbouwhuis.

Rente

Over het bedrag dat in het depot zit, krijg je een rentevergoeding. Deze is gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Betaal je bijvoorbeeld 4% hypotheekrente? Dan krijg je dus ook 4% rente. Bestaat je hypotheek uit meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rente die je krijgt een (gewogen) gemiddelde van die rentes.

Bij een depot voor een nieuwbouwhuis krijg je maximaal 30 maanden een rentevergoeding over het bedrag wat in het depot zit. Bij een bouwdepot voor een verbouwing is dat maximaal 18 maanden.

Looptijd bouwdepot

Bij verbouwing van een bestaande woning kan je 18 maanden gebruikmaken van een bouwdepot. Bij nieuwbouw is dat 24 maanden. Het bouwdepot eindigt automatisch als er geen geld meer in je bouwdepot zit. Of als de einddatum is bereikt. Zit er op de einddatum nog geld in het depot? Dan los je daarmee een deel van je lening af.

Bestaande woning

 • Standaard looptijd 18 maanden
 • Verlengen kan 1 keer met 6 maanden
 • Rentevergoeding eindigt na 18 maanden

Nieuwbouwwoning

 • Standaard looptijd 24 maanden
 • Verlengen kan 1 keer met 12 maanden
 • Rentevergoeding eindigt na 30 maanden

Kosten declareren

Via Mijn Moneyou kan je op elk moment je bouwdepot bekijken. Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd kan je hier eenvoudig je facturen declareren. Het duurt ongeveer 5 werkdagen om je declaratie te verwerken en uit te betalen. In Mijn Moneyou zie je ook het saldo en de bij- en afschrijvingen van je bouwdepot. En je ziet welke rentevergoeding je hebt ontvangen. Is de bouw of verbouwing van je woning nog niet klaar en wil je je bouwdepot verlengen? Dit vraag je aan via Mijn Moneyou. Hier geef je ook door dat je je depot eerder wilt beëindigen.

Veelgestelde vragen

Hoe dien ik een declaratie in en wat heb ik nodig?
Een declaratie indienen kan heel eenvoudig via Mijn Moneyou. Je kan hier een goed leesbare factuur en/of kassabon uploaden en versturen. Wanneer je de factuur niet digitaal hebt, kan je de factuur inscannen of er een foto van maken. Op basis van een offerte of orderbevestiging betalen we niet uit. Maak je geen gebruik van Mijn Moneyou? Op de pagina met formulieren vind je een declaratieformulier dat je kan mailen of opsturen.
Wat mag je betalen uit een bouwdepot?

Bij een nieuwbouwwoning kan je de bouwtermijnen betalen uit het bouwdepot.

Een renovatie of verbouwing kan je alleen uit je bouwdepot betalen als:

1. Door de renovatie of verbouwing je huis verbetert en in waarde stijgt en je hypotheek is verstrekt op basis van die toekomstige waarde.

2. De verbeteringen vastzitten aan je huis en niet zonder beschadiging kunnen worden losgemaakt.


Wat wordt er onder andere uitbetaald uit een bouwdepot?

 • Uitbreiding van je huis, zoals een uitbouw of een dakkapel
 • Aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin
 • Vervanging van kozijnen, ramen en deuren
 • Vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals parket, plavuizen of gietvloeren
 • Ingebouwde verlichting, zoals inbouwspots
 • Onderhoudsschilderwerk
 • Raambekleding buitenkant woning, zoals zonwering of rolluiken
 • Vervanging of verbouwing van badkamer of keuken
 • Zonnepanelen

Voorbeelden van dingen die je niet kan betalen vanuit een bouwdepot

 • Vloeren die niet onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals clickvloeren (laminaat en pvc click), vloerbedekking of vastgelijmde vloeren (m.u.v. vastgelijmd pvc)
 • Gereedschap zoals een boor of schuurmachine
 • Meubilair zoals een bed, eethoek, bankstel en stoelen
 • Elektronica (tv, wasmachine, droger, audio, etc.)
 • Raamdecoratie, zoals gordijnen, jaloezieën of shutters
 • Verlichting, zoals een wandlamp
 • Goederen of diensten die je hebt gekocht vóór de aanvraagdatum van de hypotheek. Uitgezonderd zijn kosten voor architect en omgevingsvergunning
Wat gebeurt er met mijn declaratie als ik mijn maandbedrag niet of te laat betaal?
Heb je een achterstand in de betaling van je hypotheek? Dan betalen wij geen declaraties uit. Voordat wij je factuur betalen moet je je achterstand volledig voldaan hebben.
Hoe beëindig ik mijn bouwdepot?

Beëindigen van je bouwdepot doe je heel eenvoudig in Mijn Moneyou. Heb je op dat moment nog een bedrag in je bouwdepot?

 

- Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het resterende bedrag € 500 of meer? Dan verlagen we je lening met dit bedrag. Deze aflossing telt niet mee voor het bedrag dat je ieder jaar zonder vergoeding mag terugbetalen. Is het bedrag kleiner dan € 500? Dan maken wij dit bedrag over naar het rekeningnummer waar ook je maandbedrag van wordt geïncasseerd.

 

- Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het resterende bedrag € 7.500 of meer? Dan verlagen we je lening met dit bedrag. Deze aflossing telt niet mee voor het bedrag dat je ieder jaar zonder vergoeding mag terugbetalen. Is het bedrag kleiner dan € 7.500? Dan maken wij dit bedrag over naar het rekeningnummer waar ook je maandbedrag van wordt geïncasseerd. Daarna beëindigen we je bouwdepot.

Wanneer beëindigt Moneyou mijn bouwdepot?

Als er tijdens de looptijd minder dan een bepaald bedrag op het bouwdepot staat, beëindigen wij je bouwdepot automatisch.

- Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het resterende bedrag kleiner dan € 500? Dan maken wij dit bedrag over naar het rekeningnummer waar ook je maandbedrag van wordt geïncasseerd. Daarna beëindigen we je bouwdepot.

- Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het resterende bedrag kleiner dan € 7.500? Dan maken wij dit bedrag over naar het rekeningnummer waar ook je maandbedrag van wordt geïncasseerd. Daarna beëindigen we je bouwdepot.

Welke rentevergoeding krijg ik over het bedrag in mijn bouwdepot?
De rentevergoeding is gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Betaal je bijvoorbeeld 4% hypotheekrente? Dan krijg je dus ook 4% rente. Bestaat je hypotheek uit meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rente die je krijgt een (gewogen) gemiddelde van die rentes.

Wanneer kan je de gegevens van je bouwdepot voor het eerst bekijken?
Binnen 5 werkdagen nadat wij de door jou getekende hypotheek van je notaris hebben ontvangen. Of binnen 3 werkdagen nadat wij je getekende offerte hebben ontvangen (in de situatie dat je niet naar de notaris hoeft).
Wanneer is je ingediende declaratie zichtbaar in Mijn Moneyou?
Je ingediende declaratie is meteen zichtbaar in Mijn Moneyou. Het duurt ongeveer 5 werkdagen om je declaratie te verwerken en uit te betalen.
Kan ik meerdere bouwdepots openen?
Nee, dat is niet mogelijk. Per lening is er 1 bouwdepot mogelijk.
Wat gebeurt er als er na afloop van de looptijd nog een bedrag in mijn bouwdepot staat?
 • Zit er nog minder dan € 7.500 in je bouwdepot? Dan maken we het restbedrag over naar je bankrekening. Behalve als je NHG hebt: dan gebruiken we het bedrag dat over is om een deel van je lening mee af te lossen.
 • Is er meer dan € 7.500 over? Dan gebruiken we het geld om af te lossen op je lening. Het maakt dan niet uit of je NHG hebt of niet. Heb je meerdere leningdelen? Dan gaan we voor het aflossen uit van de volgende regels:
  - We lossen af in deze volgorde: eerst leningdelen Tijdelijke Betaalstop Hypotheek, dan aflossingsvrije leningdelen, daarna annuïtaire leningdelen en tot slot leningdelen met een (bank)spaar- of levenhypotheekvorm.
  - Zijn er meerdere (aflossingsvrije) delen? Dan kiezen we het leningdeel met het hoogste rentepercentage.

Korting voor duurzaam wonen

Koop je een nieuwbouwhuis of ga je vernieuwbouwen? Dan betaal je mogelijk een lagere rente dankzij onze duurzaamheidskorting.

Bestaande hypotheek verhogen

Wil je je huidige huis verbouwen en heb je al een hypotheek bij Moneyou? Kijk dan of je je hypotheek kan verhogen.