Let op! Geld lenen kost geld! Let op! Geld lenen kost geld!

Je hypotheek verhogen

Wil je je hypotheek verhogen voor een grote uitgave, een verbouwing of om je woning te verduurzamen? Op deze pagina lees je wat er mogelijk is en hoe het werkt.

Wanneer kan je verhogen?

Je kan je hypotheek alleen verhogen als je overwaarde hebt: je huis is meer waard dan je hypotheekbedrag. Of als je huis door de verbouwing meer waard wordt. Ook kijken we bij een verhoging opnieuw of je inkomen past bij het hogere hypotheekbedrag. Het kan ook zijn dat je hypotheek in een hogere risicoklasse valt.

Je hypotheek verhogen kost geld

Als je je hypotheek verhoogt, sluit je een nieuw leningdeel af. Dat brengt kosten met zich mee. Denk aan taxatiekosten, afhandelingskosten en eventueel notaris- en advieskosten. Past de verhoging binnen je hypothecaire inschrijving? Dan hoef je niet naar de notaris.

Zo regel je je verhoging

Als je je hypotheek wil verhogen, kan je contact met ons opnemen. Of ga naar je onafhankelijk adviseur en vraag naar de mogelijkheden.

Je huis duurzamer maken

Ga je verbouwen met als doel je huis duurzamer te maken? Voor de kosten van de energiebesparende maatregelen kan je extra lenen. Dan mag je tot in totaal meer lenen, namelijk tot 106% van je woningwaarde.

Verhogen voor een consumptief doel

Wil je je hypotheek verhogen om bijvoorbeeld een boot aan te schaffen, een verre reis te maken of de studie van je kinderen te financieren? Dat kan soms ook, maar voor dat deel van je hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Veelgestelde vragen

Moet ik naar de notaris voor een verhoging van mijn hypotheek?

Staat je huidige hypotheek hoger ingeschreven bij de notaris dan het bedrag dat je nu daadwerkelijk hebt geleend? Dan kan je je hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven, zonder dat je daarvoor naar de notaris hoeft te gaan. Dit heet onderhands verhogen.

Is je hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan moet je voor een verhoging opnieuw naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken en deze opnieuw laten inschrijven in het Kadaster. Je betaalt dan notaris- en inschrijvingskosten.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor de verbouwing van mijn woning?

Dit is per persoon en per situatie verschillend.

Heb je al veel afgelost op je bestaande hypotheek of kan je aantonen dat de waarde van je woning hoger is dan de bestaande hypotheek? En past een extra hypotheek bij je inkomen? Dan is het meestal mogelijk om je hypotheek te verhogen.

Moet je nog veel aflossen? Dan willen we weten wat de waarde van het huis wordt en hoeveel geld er nodig is voor de verbouwing. De waarde van het huis na de verbouwing toon je aan met een taxatierapport. We kijken ook of een verhoging van je hypotheek past bij je inkomen.

De waarde van mijn woning is hoger na de verbouwing. Kan mijn risicoklasse omlaag?

Is de waarde van je woning gestegen na een verbouwing? Dan kan het zijn dat je hypotheek in een andere risicoklasse past en dat je rente omlaag kan. Dat geldt niet als je al in de laagste risicoklasse zit en ook niet als je een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt.

Lees meer over je risicoklasse tussentijds aanpassen.

Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Je mag de betaalde hypotheekrente van je belastingen aftrekken als je voldoet aan de volgende voorwaarden.

  • Je gebruikt de hypotheek voor het kopen, onderhouden of verbeteren van je eigen huis. Dit huis is je hoofdverblijf.
  • Je mag maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrekken.
  • Je lost je hypotheek in maximaal 30 jaar minimaal annuĂŻtair af.

Gebruik je je hypotheek (deels) voor een consumptief doel, dan is de betaalde hypotheekrente voor dat deel niet aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Consumptieve bestedingsdoelen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een boot, caravan, nieuwe meubels of het financieren van de studie van je kinderen of een verre reis.

 

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.