Lage maandlasten, maar je lost niet af

Aflossingsvrije hypotheek

Je wil maandelijks alleen rente betalen en je hypotheek aan het einde van de looptijd met eigen middelen terugbetalen.
  • Maandelijks alleen rente betalen
  • Aflossing aan het einde van de looptijd
  • Vaak geen hypotheekrenteaftrek

Hoe het werkt

Met een Aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, geen aflossing. Tijdens de looptijd los je in principe niets af. Je maandbedrag is daardoor relatief laag. Ook bouw je geen vermogen op waarmee je aan het einde van de looptijd je hypotheek kan terugbetalen. Dit betekent dat je zelf voor het bedrag zorgt waarmee je jouw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld.

Bouw je zelf onvoldoende vermogen op? Dan loop je het risico dat je jouw huis moet verkopen om jouw hypotheek op de einddatum af te lossen. Daarbij bestaat de kans dat de verkoopopbrengst onvoldoende is om jouw hypotheek af te lossen. Er is een risico dat je hierna nog een restschuld overhoudt.

Kenmerken Aflossingsvrije hypotheek

  • Je betaalt maandelijks alleen rente, geen aflossing
  • Je lost af aan het einde van de looptijd
  • Kans op een restschuld aan het einde van de looptijd
  • Geen hypotheekrenteaftrek bij een eerste aflossingsvrije hypotheek

Past de Aflossingsvrije hypotheek bij jou?

De Aflossingsvrije hypotheek past bij je als je:

  • Lage maandlasten wil en niet verplicht tussentijds wil aflossen
  • Jouw hypotheek aan het eind van de looptijd zelf wil en kan aflossen
  • Het risico durft te nemen dat aan het einde van de looptijd een restschuld overhoudt als je je woning verkoopt
  • Een nieuwe hypotheek wil afsluiten en hypotheekrenteaftrek niet belangrijk is

De Aflossingsvrije hypotheek past niet bij je als je:

  • Jouw huis aan het eind van de looptijd niet wil verkopen. En je verwacht dat je de hypotheek niet op een andere manier kan aflossen.
  • De rente van je nieuwe hypotheek wil aftrekken van de belasting.
  • Het geleende geld wil gebruiken om iets te kopen waarvan de levensduur duidelijk korter is dan de looptijd van de hypotheek. Bijvoorbeeld een auto.

Aandachtpunten

  • De hypotheekschuld daalt niet. Aan het einde van de looptijd moet je de openstaande schuld aflossen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door je huis te verkopen. Levert de verkoop onvoldoende op, dan ontstaat mogelijk een restschuld.
  • Oversluiten of verlengen van je hypotheek kan lastig zijn, omdat je hypotheekschuld niet daalt. Bijvoorbeeld wanneer je huis minder waard is geworden. De leennormen zijn veranderd, waardoor je minder kan lenen. Of als je inkomen lager is door pensionering.
  • Sinds 1 januari 2013 heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek als je voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluit.
  • De rente voor een aflossingsvrije hypotheek is hoger dan de rente voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Hypotheek aanvragen

Bij Moneyou heb je de keuze: zelf online aanvragen of via een onafhankelijk adviseur. Wat past bij jou? Heb je zelf voldoende kennis en inzicht in je financiële situatie? Dan kan je zelf online je hypotheek afsluiten. Of vind je het prettig om advies te krijgen of is je situatie complex? Vraag dan je hypotheek aan via een onafhankelijk adviseur.

Veelgestelde vragen

Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen?
Je kan de Aflossingsvrije hypotheek afsluiten tot 50% van de waarde van de woning. De overige 50% leen je dan met de Annuïteitenhypotheek of financier je (gedeeltelijk) zelf met eigen geld.
Wat betaal je per maand?

Je betaalt maandelijks alleen rente, geen aflossing. Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van je hypotheekbedrag en het rentepercentage.

Bereken je maandlasten

Financiële zekerheid bij overlijden
Je kan je aflossingsvrije hypotheek combineren met een overlijdensrisicoverzekering. Als je overlijdt, ontvangen je nabestaanden het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek aflossen of het weggevallen inkomen opvangen.
Risico's aflossingsvrije hypotheek
Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd niet aflost, is het goed om te weten dat je risico loopt op een restschuld. Een restschuld ontstaat bijvoorbeeld als je de hypotheek niet, of niet helemaal, kan terugbetalen aan het einde van de looptijd of als je wil verhuizen. Aangezien de huizenmarkt continu in beweging is, kan het gebeuren dat de waarde van je woning daalt. En je na verkoop van de woning niet genoeg geld hebt om de hypotheek terug te betalen. De restschuld moet je dan op een andere manier aflossen.
Kan ik tussentijds aflossen bij de Aflossingsvrije hypotheek?
Ja, dan kan. Tijdens de looptijd kan je per jaar 10% van het oorspronkelijke bedrag van je leningdeel zonder vergoeding terugbetalen. Betaal je meer terug? Dan betaal je mogelijk een vergoeding.
Welke rente betaal ik voor de Aflossingsvrije hypotheek?
De rente voor de Aflossingsvrije hypotheek is hoger dan de rente voor de Annuïteitenhypotheek. Bekijk onze rente.

Rentetarieven

Scherpe rente

Bekijk het renteoverzicht per hypotheekvorm.

Vaste of variabele rente

Kies je voor een variabele hypotheekrente of zet je je rente voor langere tijd vast?