Lage maandlasten, maar je lost niet af

Aflossingsvrije hypotheek

Je wil maandelijks alleen rente betalen en je hypotheek aan het einde van de looptijd met eigen middelen terugbetalen.
 • Maandelijks alleen rente betalen
 • Aflossing aan het einde van de looptijd
 • Vaak geen hypotheekrenteaftrek

Hoe het werkt

Met een Aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, geen aflossing. Tijdens de looptijd los je in principe niets af. Je maandbedrag is daardoor relatief laag. Ook bouw je geen vermogen op waarmee je aan het einde van de looptijd je hypotheek kan terugbetalen. Dit betekent dat je zelf voor het bedrag zorgt waarmee je jouw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld.

Bouw je zelf onvoldoende vermogen op? Dan loop je het risico dat je jouw huis moet verkopen om jouw hypotheek op de einddatum af te lossen. Daarbij bestaat de kans dat de verkoopopbrengst onvoldoende is om jouw hypotheek af te lossen. Er is een risico dat je hierna nog een restschuld overhoudt.

Kenmerken Aflossingsvrije hypotheek

 • Je betaalt maandelijks alleen rente, geen aflossing
 • Je lost af aan het einde van de looptijd
 • Kans op een restschuld aan het einde van de looptijd
 • Geen hypotheekrenteaftrek bij een eerste aflossingsvrije hypotheek

Past de Aflossingsvrije hypotheek bij jou?

De Aflossingsvrije hypotheek past bij je als je:

 • Minimaal 18 jaar of ouder bent.
 • Een huis wil kopen of een financiering zoekt voor het verbeteren, onderhouden of verduurzamen van je huis .
 • Maandelijks alleen rente wilt betalen.
 • Zelf kiest of je maandelijks, periodiek of aan het einde van de looptijd de hypotheek in delen of helemaal aflost.
 • Je weet dat je het risico loopt dat er bij verkoop van het huis of aan het einde van de looptijd een restschuld overblijft en je bent bereid dat risico te lopen.
 • De hypotheek tussentijds, aan het einde van de looptijd of bij verkoop van het huis zelf wil en kan aflossen. Bijvoorbeeld met spaargeld en/ of de verkoopopbrengst van je huis. 
 • Bereid bent je huis te verkopen als je aan het einde van de looptijd geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten en je niet genoeg eigen middelen hebt om de aflossingsvrije hypotheek terug te betalen.
 • De kenmerken en de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek kent, begrijpt en accepteert.
 • Een nieuwe hypotheek wil afsluiten in box 3 om fiscale redenen. Overleg met je hypotheek- en/of fiscaal adviseur. 

De Aflossingsvrije hypotheek past niet bij je als je:

 • Er zeker van wilt zijn dat je geen restschuld overhoudt aan het eind van de looptijd  .
 • Aan het einde van de looptijd je huis niet wil verkopen én je verwacht de hypotheekschuld (tussentijds of aan het einde van de looptijd) niet uit andere middelen te kunnen aflossen .
 • Een zo laag mogelijke rente wil betalen
 • De rente wil kunnen aftrekken van de belasting.

Renteaftrek van de belasting is alleen mogelijk met hypotheken die je moet aflossen. Het is wel mogelijk rente af te trekken van de belasting als je een aflossingsvrije hypotheek hebt die je voor 1 januari 2013 hebt afgesloten.


 • Het geld van je hypotheek wil gebruiken voor consumptieve uitgaven. Dat zijn uitgaven die niet te maken hebben met de koop of verbetering van je huis. Bijvoorbeeld de koop van een auto, boot, een verre reis of studiekosten van de kinderen.

Aandachtpunten

 • De hypotheekschuld daalt niet. Aan het einde van de looptijd moet je de openstaande schuld aflossen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door je huis te verkopen. Levert de verkoop onvoldoende op, dan ontstaat mogelijk een restschuld.
 • Oversluiten van je hypotheek kan lastig zijn, omdat je hypotheekschuld niet daalt. Bijvoorbeeld wanneer je huis minder waard is geworden. De leennormen zijn veranderd, waardoor je minder kan lenen. Of als je inkomen lager is door pensionering.
 • Sinds 1 januari 2013 heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek als je voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluit.
 • De rente voor een aflossingsvrije hypotheek is hoger dan de rente voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
 • Je kunt geen aflossingsvrije hypotheek aanvragen voor een consumptief bestedingsdoel zoals de koop van een auto, boot, een verre reis of studiekosten van de kinderen.

Hypotheek aanvragen

Bij Moneyou heb je de keuze: zelf online aanvragen of via een onafhankelijk adviseur. Wat past bij jou? Heb je zelf voldoende kennis en inzicht in je financiële situatie? Dan kan je zelf online je hypotheek afsluiten. Of vind je het prettig om advies te krijgen of is je situatie complex? Vraag dan je hypotheek aan via een onafhankelijk adviseur.

Veelgestelde vragen

Kans op restschuld
Met een Aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en los je (in principe) niets af. En je bouwt geen vermogen op waarmee je aan het einde van de looptijd je hypotheek kan terugbetalen. Je houdt dan een restschuld over en die moet je altijd terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of met de verkoopopbrengst van je huis.
Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen?
Je kan de Aflossingsvrije hypotheek afsluiten tot 50% van de waarde van de woning. De overige 50% leen je dan met de Annuïteitenhypotheek of financier je (gedeeltelijk) zelf met eigen geld.
Wat betaal je per maand?

Je betaalt maandelijks alleen rente, geen aflossing. Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van je hypotheekbedrag en het rentepercentage.

Bereken je maandlasten

Financiële zekerheid bij overlijden
Je kan je aflossingsvrije hypotheek combineren met een overlijdensrisicoverzekering. Als je overlijdt, ontvangen je nabestaanden het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek aflossen of het weggevallen inkomen opvangen.
Risico's aflossingsvrije hypotheek
Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd niet aflost, betaal je tijdens de looptijd meer rente dan bij een Annuïteitenhypotheek. De rente van de Aflossingsvrije hypotheek is hoger dan van de Annuïteitenhypotheek.

Doordat je niet aflost op de Aflossingsvrije hypotheek, loop je risico op een restschuld. Een restschuld ontstaat bijvoorbeeld als je de hypotheek niet, of niet helemaal, kan terugbetalen aan het einde van de looptijd of als je wil verhuizen. Omdat de huizenmarkt continu in beweging is, kan het gebeuren dat de waarde van je woning daalt. En je na verkoop van de woning niet genoeg geld hebt om de hypotheek terug te betalen. De restschuld moet je dan op een andere manier aflossen.
Kan ik tussentijds aflossen bij de Aflossingsvrije hypotheek?
Ja, dan kan. Tijdens de looptijd kan je per jaar 10% van het oorspronkelijke bedrag van je leningdeel zonder vergoeding terugbetalen. Betaal je meer terug? Dan betaal je mogelijk een vergoeding.
Welke rente betaal ik voor de Aflossingsvrije hypotheek?
De rente voor de Aflossingsvrije hypotheek is hoger dan de rente voor de Annuïteitenhypotheek. Bekijk onze rente.
Is een aflossingsvrije hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm?
De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek zijn vaak relatief laag, omdat je alleen rente betaalt tijdens de looptijd. Het totale bedrag dat je betaalt aan deze hypotheekvorm is vaak hoger dan bij andere hypotheekvormen. Dat komt doordat je tijdens de looptijd niet aflost en daardoor steeds hetzelfde bedrag aan rente blijft betalen.

Rentetarieven

Scherpe rente

Bekijk het renteoverzicht per hypotheekvorm.

Vaste of variabele rente

Kies je voor een variabele hypotheekrente of zet je je rente voor langere tijd vast?